/ фото: СРЂА БОЉЕВИЋ
11/12/2021 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада Бангладеша отворена за сарадњу са УЦГ

Божовић је, како се наводи, поздравио заинтересованост и иницијативу Ахасана и указао на потенцијалне моделе сарадње са Амбасадом

Амбасада Бангладеша отворена је за сарадњу са Универзитетом Црне Горе, саопштено је на састанку амбасадора те државе Шамима Ахсана са ректором УЦГ Владимиром Божовићем. Како је саопштено из УЦГ, Ахсан је разговарао са Божовићем, ради разматрања потенцијалних поља сарадње која би приближила културу, историју и размјену знања и пракси двије земље.

Божовић је, како се наводи, поздравио заинтересованост и иницијативу Ахасана и указао на потенцијалне моделе сарадње са Амбасадом.

- На састанку су представљени модели сарадње са земљама у и ван Европске уније, било кроз Erasmus + i CEEPUS програме мобилности или билатералне споразуме, на основу којих сарадња, поред мобилности студената и наставника, може обухватити и учешће у заједничким научним и истраживачким пројектима- каже се у саопштењу.

Наводи се да је на пољу истраживања, остварена сарадња са универзитетима у сусједству Бангладеша, са Индијским институтом за науку и Универзитетом за пољопривреду и природне науке у Сарију, у Ирану.

- Указано је да на УЦГ постоји велико интересовање за докторски студијски програм на енглеском језику Одрживи развој, који је ове године уписао прву генерацију- наводи се у саопштењу.

Додаје се да у наредном периоду предстоји акредитација студијских програма на енглеском језику, што отвара могућност студирања на УЦГ кандидатима из иностранства.

Ахсан је, како се наводи, указао да ове године његова земља слави 50 година независности и у знак тог јубилеја, Амбасада је спремна да успостави сарадњу са једном од најсвеобухватнијих и најстаријих високошколских институција у Црној Гори.

- Као први корак успостављања сарадње, Ахсан је најавио спремност донирања литературе УЦГ- каже се у саопштењу.

Он је подсјетио и да његова држава, иако географски далека, има историју сарадње са Црном Гором будући да је она била дио бивше Југославије, и да упркос географској удаљености, размјена знања и позитивних пракси може бити на обострану корист.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:43