Илустрација
26/01/2022 u 08:18 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аналитичар Миодраг Вујовић: И нова власт толерише корупцију

Предсједница скупштинског Одбора за антикорупцију Далиборка Пејовић каже да је охрабрена позиционирањем Црне Горе на листи Транспаренси интернешенала

Невладина организација Транспаренси интернешенал (ТИ) рангирала је Црну Гору на 64. позицију према индексу перцепциjе корупциjе за прошлу годину, што значи да је наша држава у односу на 2020. поправила положаj за три мjеста. Индекс перцепциjе корупциjе, први пут обjављен 1995., на годишњем нивоу рангира земље по њиховом перципираном нивоу корупциjе у jавном сектору, у складу са стручним процjенама и истраживањима jавног мњења. Према усвоjеноj методологиjи, 100 представља наjнижи, а 0 наjвиши ниво перципиране корупциjе, код Црне Горе та цифра износи 46. Боље рангиране државе од Црне Горе из региона су традиционално Словениjа на 41. и Хрватска на 63. мjесту, док су слабије оцјене добили Сjеверна Македониjа и Косово који су на 87. позициjи, Србиjа 96, те Босна и Херцеговина и Албаниjа на 110.

”У извјештају Транспаренси интернешенала констатован мали напредак Црне Горе

Аналитичар Миодраг Вујовић из организације Код каже за "Дан" да је побољшан индекс перцепциjе корупциjе свакако резултат промjене власти у Црноj Гори, али, нажалост, три мjеста ниjесу велики помак, а ни суштинске промjене у борби против корупциjе нема.

– Иако су формирана одређена тиjела, примарно Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу, и даље не можемо говорити о иоле озбиљним помацима кад jе оваj проблем у питању. И нова власт телорише корупциjу, партиjско запошљавање jе и даље модел кадрирања, а нереформисано правосуђе jе кључни доказ колико као друштво не желимо да се изборимо са корупциjом, посебно акцентуjем на партиjске инфраструктуре коjима jе коруптивно дjеловање нажалост образац понашања – сматра Вујовић.

Слојевит и дуготрајан процес

У АСК указују да је ТИ указао у извјештају да "напори у борби против корупциjе стагнираjу широм свиjета, људска права и демократиjа су такође угрожени", те да то ниjе случаjно.

– Нови извjештаj Агенциjа доживљава као охрабрење и препознавање и сопствених напора да се доследном бригом за заштиту jавног интереса, законитим, транспарентним и неселективним дjеловањем утиче на снажење интегритета jавне управе, али и као подстицаj да се настави са реформским аткивностима, унапређуjући искуство и праксу. Са статусом jедног од приоритета наше заjеднице у стратешком настоjању да се придружи породици наjразвиjениjих европских земаља, борба против корупциjе jе слоjевит и дуготраjан процес, за коjи jе неопходан синергетски ефекат посвећеног рада свих релевантних друштвених чинилаца – наводе у АСК.

Предсједница скупштинског Одбора за антикорупцију Далиборка Пејовић каже да је охрабрена позиционирањем Црне Горе на листи ТИ.

– То из разлога што jе, као и у извjештаjу Европске комисије, евидентиран и утврђен мjерљив напредак Црне Горе у борби против корупциjе. Ово jе озбиљан искорак, уколико имамо у виду да jе Црна Гора према индексу перцепциjе корупциjе, између осталих, углавном земаља нашег региона, и испред неких држава чланица Европске униjе. Без обзира на општу перцепциjу грађана и грађанки Црне Горе о потреби да се унаприjеди борба против корупциjе на свим нивоима, мислим да су оцjене коjе долазе из релевантних европских и међународних организациjа и институциjа заиста знак охрабрења и мотивациjа свима да се оваj процес настави даље. Моjа jе жеља да се сви институционални, грађански, медиjски и посебно политички субjекти и на државном и посебно локалном нивоу активно укључе у отклањању свих деформитета и коруптивних девиjациjа у црногорском друштву, надаjући се да ће будући извjештаjи и позициjе Црне Горе бити jош бољи. Сви заjедно, уз повjерење и искрену посвећеност можемо остварити jош боље резултате – наводи Пејовић.

У Агенцији за спречавање корупције кажу да jе Црна Гора направила значаjан искорак у односу на прво истраживање ТИ коjим jе обухваћена након обнове независности, обjављено 2007. године, а према коjем jе била на 84. позициjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:15