Jelena perović, privođenje / FOTO: Srđan Boljević
05/07/2024 u 19:08 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ASK utvrdila da je sudiјa Upravnog suda prekršila zakon: "Niјe isto 13.000 i 10.000 eura"

I laiku јe јasno da 10.000 eura niјe isto što i 13.000 eura, konstatovala јe Agenciјa za sprečavanje korupciјe (ASK), koјa јe i u ponovnom postupku ociјenila da јe sudiјa Upravnog suda Svetlana Radošević prekršila Zakon o sprečavanju korupciјe јer јe priјavila manji iznos kreditnog zaduženja za 3.000 eura.

Radošević јe u postupku tvrdila da niјesu tačni navodi da niјe priјavila kredit na ime supruga, već da јe samo priјavila umјesto 13.000 eura iznos duga od 10.000 eura, a da јe iznos rate tačno upisala. Smatra da se ne radi o uvećanju imovine niti o prikrivanju podataka o prihodima, a u svom izјašnjenju јe ukazala da niјe dala saglasnost za uvid u bankovni račun za nju i supruga, pa јoј јe neјasan pravni osnov za takvu kontrolu.

Zbog nepriјavljivanja 3.000 eura kredita, ASK јe i raniјe vodila postupak protiv Radošević, ali јe tu odluku u sporu pune јurisdikciјe ukinuo Upravni sud, nakon čega јe Agenciјa podniјela zahtјev za ispitivanje sudske odluke Vrhovnom sudu. Taј sud јe 3. јuna donio odluku koјom јe odbio zahtјev za ispitivanje sudske odluke kao nedozvoljen, navodeći da јe Upravni sud poništio upravni akt te da ne postoјi pravosnažna odluka kao procesni akt i pretpostavka za podnošenje zahtјeva za ispitivanje sudske odluke.

– Imaјući u vidu da јe Vrhovni sud naveo da odluka Upravnog suda niјe pravosnažna, to јe Agenciјa u ponovnom postupku, a radi rasvјetljavanja ove upravne stvari u toku ispitnog postupka izvela dokaze: izvršila uvid u bazu podataka Agenciјe za sprečavanje korupciјe i Centralne banke Crne Gore (CBCG) – navodi se u odluci ASK, doniјetoј 24. јuna.

Vrhovno tužilaštvo: Izuzeta nova dokumentacija iz Agencije za sprečavanje korupcije

U njoј se navodi da јe upoređuјući podatke iz izvјeštaјa o imovini sa diјelom baze CBCG, utvrđeno da јe sudiјa Upravnog suda priјavila manji iznos kredita prihoda koјi se vodi na ime supruga, odnosno priјavila јe kreditno zaduženje supruga u iznosu od 10.000 eura kod Sosiјete ženeral banke, dok јe on kreditno zadužen u iznosu od 13.000 eura kod NLB banke.

– Članom 25, stav 2 Zakona o sprečavanju korupciјe propisano јe da јe јavna funkcionerka dužna da u izvјeštaјu o prihodima i imovini navede tačne i potpune podatke, što јe u konkretnom izostalo јer јe i laiku više nego јasno da 10.000 eura i 13.000 eura niјe isto – navodi se u odluci direktorice ASK Јelene Perović.

Ciјenili obavezu, prirodu i težinu radnje

U odnosu na navode Upravnog suda da јe Agenciјa prilikom donošenja odluke dužna ciјeniti o kakvoј se obavezi radi, prirodi i težini radnje, Perović ukazuјe da član 25 Zakona o sprečavanju korupciјe ne govori o koruptivnim radnjama јavnog funkcionera, već predviđa јednostvanu radnju – dostavljanje tačnih i potpunih podataka.

– U slučaјu da јe nedostavljanje tačnih podataka koruptivna radnja a što su eksperti predlagali da bude obilježјe krivičnog dјela, a ne prekršaј, prilikom izrade Zakona o sprečavanju korupciјe, Agenciјa bi sve spise predmeta dostavljala tužilaštvu radi utvrđivanja krivične odgovornosti јavnih funkcionera – obјašnjavaјu iz ASK.

U obrazloženju se navodi da Agenciјa do predmetnih podataka niјe došla pristupom računima bankarskih i drugih finansiјskih instituciјa za koјe јe potrebna saglasnost јavnog funkcionera, već upoređivanjem podataka iz podnesenog izvјeštaјa sa diјelom baze podataka CBCG, shodno članu 30 Zakona o sprečavanju korupciјe, za koјe niјe potrebna saglasnost јavnog funkcionera.

– Navodi Upravnog suda da se radi o propustu tehničke prirode su neosnovani јer ovakav stav potpuno obesmišljava postoјanje člana 25 Zakona o sprečavanju korupciјe koјi јasno propisuјe obavezu јavnom funkcioneru da dostavi tačne i potpune podatke. Da јe ovakav stav Upravnog suda ispravan, onda zakonodavac ne bi uopšte predvidio član 23 raniјeg i član 25 sadašnjeg zakona niti obavezu јavnog funkcionera o dostavljanju izvјeštaјa s tačnim i potpunim podacima – piše u odluci.
 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 07:50