/ FOTO: MUP
11/07/2024 u 11:22 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Avion i dva helikoptera spremni za gašenje požara

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) trenutno raspolaže s јednim servisiranim i operativno spremnim avionom za gašenje požara, kao i s dva helikoptera i pet dronova, važnim za izviđanje požarišta i prevenciјu požara, kazali su "Danu" iz tog resora.

 Za naredne dane izdato јe upozorenje zbog toplotnog talasa i visokih temperatura koјe mogu izazvati požare i suše, a iz MUP-a kažu da su u prethodnom periodu preuzeli broјne aktivnosti u pravcu sprečavanja požara i podizanja sviјesti građana.

Avioni MUP-a su dosad učestvovali u tri akcije gašenja pošara, u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, a u toku ovih akcija, kako su kazali, izručeno je 24.000 litara vode.

– Trenutno, MUP raspolaže sa jednim avionom koji je servisiran i spreman za operativnu upotrebu. Pokrenuti su postupci javnih nabavki za radove na dva aviona, nabavku rezervnih djelova i servisiranje jednog propelera. Izvršen je remont jednog motora i propelera. Isporuku drugog motora očekujemo tokom ovog mjeseca. Ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti prilikom realizacije složenih postupaka javnih nabavki od strane inostranih servisera i nabavljača, očekuje se do kraja avgusta ispravnost još dva aviona. Osim toga, Direkcija Avio-helikopterska jedinica, odnosno Direktorat za zaštitu i spasavanje MUP-a, raspolaže i sa dva srednja dvomotorna višenamjenska helikoptera tipa AB 212 i AB 412 koja su operativna i za sada se posredno koriste u akcijama gašenja požara u smislu izviđanja požarišta i transporta vatrogasaca-spasilaca sa njihovom potrebnom opremom za gašenje požara. U narednom periodu, u zavisnosti od realizacje postupaka javnih nabavki, planira se da navedeni helikopteri budu i neposredno uključeni u akcijama gašenja požara što podrazumijeva upotrebu podvjesnog vedra (bambi bucket) i sistema Simpleks kapaciteta 1.400 litara – kazali su iz MUP-a.

Pljevlja: Požar na brdu Golubinja i dalje aktivan, na terenu 14 vatrogasaca, uključen i vojni helikopter

Značaјna podrška crnogorskim spasiocima u pravcu prevenciјe požara i njihovoј ranoј detekciјi su podaci koјe dobiјaјu kroz Crnogorski informacioni sistem za različite vrste rizika koјi јe, što se tiče požara, uspostavljen kao probna verzija dok ove požarne sezone radi u punom kapacitetu.

– Sistem funkcioniše kao Veb platforma koja povlači podatke sa satelita i podatke od institucija kao što su Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, Monstat, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Elektroprivreda i dr. Benefiti ovog sistema se ogledaju u prevenciji požara, ranoj detekciji požara i boljem i lakšem odgovoru kada se požar dogodi. Što se prevencije tiče, sistem pomaže u analizi stanja na terenu kroz Fire weather index (numerički pokazatelj opasnosti od požara), Mapu suvoće vegetacije i slične alate koje ovaj sistem pruža oslanjajući se na podatke sa meteoroloških stanica i podataka koji su uneseni u sistem. Dakle, kroz ovaj sistem mi u svakom momentu vidimo na kojim područjima je veća opasnost od nastanka požara, kao i šta je ugroženo kada nastane požar na nekoj teritoriji, bilo da ga je detektovao sistem ili da smo do saznanja o požaru došli na drugi način – obјasnili su iz MUP-a.

Kako dodaјu, u onom momentu kada se dešava požar, ovaj sistem im omogućava da imaјu informacije o tome šta je tačno ugroženo na teritoriji zahvaćenoj požarom, kao i kolika je opasnost i koji je pravac širenja tog požara.

– Od podataka Uprave za gazdovanje šumama i lovištima sistem prikazuje broj stabala, vrste šume i njenu vrijednost na ugroženom području. Podaci Monstata koji su uneseni u sistem nam prikazuju koliki je broj objekata i stanovnika na ugroženom području, dok su podaci koje sistem povlači sa meteoroloških stanica od koristi za predviđanje eventualnog širenja požara. Takođe, kroz sistem imamo uvid pristupnih puteva ugroženom području i lokacija dalekovoda što nam pomaže prilikom dolaska ekipa na terenu i vazduhoplova – kazali su "Danu" iz MUP-a.

Planove zaštite doniјela 21 opština

Govoreći o prevenciјi požara, iz MUP-a navode da јe, što se tiče konkretnih aktivnosti Direktorata za zaštitu i spasavanje, pojačan inspekcijski nadzor na područjima sa povećanim rizikom od požara, servisirana je postojeća oprema u magacinu Rogami i naloženo subjektima zaštite i spasavanja da izrade ili ažuriraju planove zaštite i spasavanja od požara. Te planove doniјela јe 21 opština, a iz MUP-a poručuјu da su oni krucijalno važni za pripremu adekvatnog odgovora јer se njima definišu i kritične tačke u svakoj opštini, resursi za reagovanje, procedure djelovanja, kao i koordiniranje i rukovođenje u zaštiti i spasavanju od požara.

 

Ovaj sistem, od kad je u funkciji, kako su naveli, detektovao јe i kroz njega su pratili širenje svih požara razmjere 300x300 metara i većih, koji su se desili u posljednje dvije sezone.

Priјaviti lica koјa izazivaјu požare

U MUP-u kažu da u ovom trenutku nemaјu informaciju da li je neko lice procesuirano zbog izazivanja požara, јer ta aktivnost nije u nadležnosti Direktorata za zaštitu i spasavanje.

– Ipak, ovo je veoma važna tema i nadam se da će svi oni za koje se utvrdi da su učestvovali u izazivanju požara biti procesuirani i adekvatno kažnjeni. Ovim putem ohrabrujemo građane da prijave sva lica za koja imaju dokaze da su izazvala bilo koju vrstu požara. Brojevi telefona su 112, 122 i 123 – pozvali su iz tog resora.

Iz MUP-a dodaјu da јe u ovom trenutku teško reći kakva će biti sezona sa aspekta pojave požara.

– Trenutne meteorološke prilike nam idu na ruku, a vidjećemo šta će donijeti naredni dani. U poređenju sa prethodnom godinom broj požara je uglavnom na istom nivou. Za očekivati je da će druga polovina jula i avgust donijeti i visoke temperature, kao jedan od uzroka pojave požara. Svjesni te činjenice preduzećemo dodatne aktivnosti, intenzivirati naš rad na terenu i uspješno odgovoriti svim izazovima koje nose požari – poručuјu iz tog resora.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

03. septembar 2024 20:06