Предссједник Скупштине са представницима Митрополије / - Скупштина ЦГ
13/10/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Перовић и Шљиванчанин у турбулентном времену допринијели очувању мира

Вашим риjечима и дjелима, коjа су позната и ван граница наше земље, а коjа се често истичу и од стране других вjерских заjедница, дали сте немjерљив допринос афирмациjи мира и смиривању друштвених тензиjа у Црноj Гори, на чему вам наjискрениjе захваљуjем, поручио је предсједник Скупштине

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић посjетио jе цркву Светог Ђорђа у Подгорици. Предсjедника Бечића jе тим поводом дочекало свештенство цркве Светог Ђорђа, док jе посjета била прилика да честита архиjереjском протопрезвитеру подгоричко-колашинском Гоjку Перовићу и протоjереjу Мирчети Шљиванчанину, старjешини цркве Светог Ђорђа под Горицом, постављења у оквиру Митрополиjе црногорско-приморске.

 – Ова црква, као jедан од наjстариjих обjеката, представља своjеврсни симбол Подгорице и мjесто гдjе су сви добродошли, без обзира на разлике. Она jе успjела да опстане у своjоj љепоти чак и онда када jе то било наjтеже и у временима великих духовних изазова – истакао jе Бечић.

Бечић је истакао да су Перовић и Шљиванчанин у турбулентном периоду, коjи jе иза нас, своjом мудрошћу и толеранциjом ширили поруке мира, помирења, слоге и заjедништва, отвараjући врата за све људе добре воље, без обзира на њихове разлике.

– Вашим риjечима и дjелима, коjа су позната и ван граница наше земље, а коjа се често истичу и од стране других вjерских заjедница, дали сте немjерљив допринос афирмациjи мира и смиривању друштвених тензиjа у Црноj Гори, на чему вам наjискрениjе захваљуjем – додао jе Бечић.

Исказуjући поруке добродошлице протоjереj Шљиванчанин jе изразио захвалност и задовољство због посjете, jер оваквим гестовима се показуjе поштовање и брига о нашоj цркви, али такође и свим осталим вjерским заjедницама у Црноj Гори. Након тога, он се осврнуо на историjат наjстариjег сакралног обjекта у Подгорици и простора коjи га окружуjе и нагласио шта jе све урађено у претходном периоду, као и коjе активности црква спроводи у правцу афирмациjе културе у главном граду.

Перовић jе изразио наду да ће се коначно смирити тензиjе у Црноj Гори, за шта jе потребно стрплjенjа, мудрости и одмjерености свих чинилаца друштва у шта снажно вjеруjе и што очекуjе.

– Ова црква не представља само вjерски, већ и културни симбол Подгорице, коjи поред хришћана посjећуjу туристи свих вjера и нациjа. Такође, она обогаћуjе духовни живот у нашем граду, што jе и разлог изградње храмова и вjерских обjеката – рекао jе Перовић.

 Саговорници су се сагласили да у нашем друштву треба инсистирати на поштовању принципа секуларне државе, у коjоj су jасно подиjељене надлежности између државе и цркве и вjерских заjедница, те да њихова одвоjеност не значи супростављеност између цркве и политике, већ могућност за диjалог и сарадњу на броjним полjима гдjе се те активности сусрећу.

 Помирење, толеранциjа и љубав вриjедности су око коjих Црна Гора мора бити уjедињена како би се превазишле све подjеле и сви изазови коjи постоjе у нашем друштву, заjеднички jе закључак учесника састанка. Такође, истакли су да jе обавеза свих да вjеруjу у способност младих људи да остваре своjе потенциjале.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:31