Сенад Бегић
05/08/2021 u 18:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице

Најчешће мете Ковида 19, па и делта варијанте вируса су невакцинисани млади каквих је у нашој земљи 80 одсто.

Из УНИЦЕФА за Novu M појашњавају да је једини лијек вакцина те да ни труднице не треба да избјегавају имунизацију, уз одређени опрез и индивидуалну процјену ризика.

Иако је 80 одсто младих у нашој земљи невакцинисано, из УНИЦЕФА за Нову М кажу да је обухват имунизације међу млађом популацијом бољи него у неким од држава Европске уније. Срж проблема је, додаје Бегић, присуство делта соја.

-У овом тренутку не знамо да ли млади представљају групу која је лакша мета за делта сој или се ради о чињеници да су млади у нижој мјери вакцинисани, доводи до тога да се оболијевање од нових сојева, укључујући и делта сој код младих биљежи нешто чешће. Највјероватније се ради о комбинацији ових фактора- наводи Бегић.

Ипак, појашњава Бегић, рјешење је једноставно, само треба слиједити препоруке.

-Без обзира о ком соју се радило, ниједан нови сој не може избјећи опште мјере превенције, држање дистанце и дезинфекцију руку, као и да све тренутно доступне вакцине имају задовољавајућу учинковитост против свих сојева укључујући и делта сој- поручује Бегић.

Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице.

-Такође савјетују да се код доношења одлука о вакцинисању трудница мора спроводити индивидуална евалуација ризика односно да се вакцинишу оне труднице код којих је опасност од оболијевања и тежих форми инфекције таква да вакцинација представља већи бенефит него невакцинација- поручује Бегић.

Црној Гори пријети епидемија морбила

Пандемија коронавируса имала је дубоке и далекосежне посљедице по функционисање и других здравствених сервиса, конкретно на програме редовних општих имунизација.

Потребно је, објашњава, зауставити преливање једне здравствене кризе у другу.

-Ако се овакав тренд настави, ситуација је прилично јасна. Свима је јасно, резултираће епидемијом заразне болести, прије свега морбила, оне које се ми сви, комплетан здравствени систем највише плашимо, управо због контагиозности, чињенице да је вирус морбила један од најзаразнијих вируса који постоје и треба да се фокусирамо заједно са родитељима да такве епидемије не буде-савјетује Бегић.

Недавно истраживање ИПСОСА показало је да је број предшколске дјеце вакцинисане макар једном дозом ММР вакцине у Црној Гори на историјском минимуму, чиме се стичу услови за избијање епидемије морбила током постојеће пандемије Ковида19.

Скоро трећина грађана Црне Горе, показују подаци, вјерује у теорију завјере да љекари и Влада и даље желе да вакцинишу дјецу иако знају да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:35