Драгица Секулић / -SRDJAN BOLJEVIC
11/12/2021 u 15:00 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивша министарка економије Драгица Секулић супругу омогућила дозволу за увоз оружја

По одобрењу министарке Секулић, некадашњи помоћник министра економиjе Душан Радоњић потписао jе 24. септембра 2020. године дозволу за увоз контролисане робе увознику – компаниjи "Региус", у коjоj jе одговорно лице управо био Горан Обрадовић

Бивша министарка економиjе Драгица Секулић помогла jе да компаниjа "Региус", у коjоj jе сувласник њен невјенчани супруг Горан Обрадовић, од Министарства економиjе добиjе дозволу за увоз контролисане робе – наоружања и воjне опреме за потребе црногорског Министарства одбране (МО). То показуjе документациjа до коjе jе дошао портал PRESS у сарадњи са Мрежом за истраживање организованог криминала и корупциjе – ЛУПА.

image

Документ Министарства економије

-Фото: ПРЕСС

По одобрењу министарке Секулић, некадашњи помоћник министра економиjе Душан Радоњић потписао jе 24. септембра 2020. године дозволу за увоз контролисане робе увознику – компаниjи "Региус" у коjоj jе као одговорно лице управо био наведен Обрадовић. Предметном дозволом омогућен jе увоз четири jуришне пушке, двиjе снаjперске пушке, аутомата, бацача граната, шест пригушивача, три пиштоља, укупне вриjедности око 43.900 америчких долара. У диjелу намjена прецизирано jе тада да се ради о оружjу коjе треба да се користи за потребе презентациjе и тестирања од Министарства одбране Црне Горе, на чиjем челу jе тада био министар Предраг Бошковић.

Произвођач оружjа коjе jе требало да буде увезено jе израелска компаниjа "Israel Weapon Industries" (IWI). Испоставило се, међутим, да поменуто оружjе никада ниjе увезено у Црну Гору, што потврђуjе одговор Министарства одбране Црне Горе.

Још једно одобрење у фебруару 2020.

Компаниjа "Региус" добила jе jош jедну дозволу у фебруару 2020. године за увоз воjне опреме од Министарства економиjе, а за потребе Министарства одбране Црне Горе. Ради се о опреми, коjа jе произведена у Шваjцарскоj, Канади и Сjедињеним Америчким Државама (САД), а коjа jе вриjедна 321.690 еура.

Између осталог, ту jе евидентирана и термовизиjска беспилотна летjелица и термални мунтифункционални уређаj за лоцирање циља. Приликом одлучивања о додjели дозвола Обрадовићевоj компаниjи министарка Секулић требало jе да приjави да jе у потенциjалном сукобу интереса, односно требало jе да тражи сагласност од Агенциjе за спречавање (АСК) да буде укључена у таj поступак.

Ради се о случаjу коjи третира члан седам Закона о спречавању корупциjе, у којем се наводи да сукоб интереса у вршењу jавне функциjе постоjи кад приватни интерес jавног функционера утиче или може утицати на непристрасност функционера у вршењу jавне функциjе.

– Према документациjи доступноj Министарству одбране, предметна средства нијесу никада увезена у Црну Гору, jер jе у комуникациjи претходног менаџмента МО са руководством израелске фабрике, одлучено да се тестирања ипак обаве на полигонима произвођача. Међутим, како посjета делегациjе Министарства одбране и Воjске Црне Горе Држави Израел, у сврху тестирања, ниjе реализована до дана ступања да дужност министарке одбране, 7. децембра 2020. године, поменута средства нијесу ни тестирана. С тим у вези, Министарство одбране ниjе закључило уговор са компаниjом "Israel Weapon Industry" – наводи се у одговору коjи jе прослиjеђен из МО.

Новинар jе покушао да ступи у контакт са Секуловићевом, међутим, она ниjе одговарала на телефонске позиве. Ниjе одговорила ни на телефонске поруке са питањима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 14:27