ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ / - ФОТО: МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
27/01/2022 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић-Бојовић: Од септембра вакцинација против ХПВ-а

Министарка је саопштила да данас имамо вакцину против веома честе и веома тешке малигне болести каква је карцином грлића материце

Министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић казала је да су обезбијеђени предуслови да вакцинација против ХПВ вируса почне у септембру ове године.

У међувремену, како је рекла она, здравствени систем ће, уз координацију Института за јавно здравље Црне Горе, спровести све неопходне активности за почетак имунизације.

- Да би се ХПВ вакцинација спроводила по узору на неке од науспјешнијих програма у свијету, укључићемо све чиниоци друштва, у првом реду родитеље дјеце која су циљна група, потом здравствене раднике, представнике образовног система, НВО сектора и наравно вас представнике медија. И управо овај едукативни скуп, који су организовали, Институт за јавно здравље и часопис Медицал, уз подршку Министарства здравља, допринијеће да заједно кроз презентовање чињеница и дијалог, учинимо да овај програм заживи и спроведе се на најбољи могући начин - рекла је Боровинић-Бојовић на едукативном састанку на тему вакцинације против ХПВ вируса у Црној Гори.

Министарка је саопштила да данас имамо вакцину против веома честе и веома тешке малигне болести каква је карцином грлића материце. Овај карцином је, према подацима Националног регистра, четврти по учесталости оболијевања и умирања од малигних болести међу женама у Црној Гори (не рачунајући немеланомске туморе коже).

- Препорука свих јавно-здравствених ауторитета у свијету је да је за контролу тј. постепено смањење оболијевања и умирања од карцинома грлића материце неопходно темељно, системско и свеобухватно спровођење одређених активности. Прије свега, јачање Националног регистра за малигне неоплазме ради квалитетног и правовременог прикупљања података о оболијевању и умирању од малигних болести, како би се адекватно усмјеравала здравствена политика у овој области, уводиле јавно-здравствене интервенције и вршила њихова евалуација. Неопходан је и континурани рад на промоцији здравља, укључујући едукативне активности, као и подстицање жена на самоиницијативни редован одлазак на гинеколошке прегледе - рекла је Боровинић-Бојовић.

Поред тога, она истиче да је веома важно успостављање организованог системског скрининг програма за рано откривање карцинома грлића материце и ХПВ вакцинација.

- Уз жељу за успјешан рад и захвалност што сте препознали значај ове теме, желим да поручим свим женама, нашим ћеркама, мајкама, бакама да здравствени систем има посебан сензибилитет управо када је брига о њиховом здрављу у питању, јер су оне биле и остале главни стожер породице и цјелокупног друштва. Циљ и овог програма је превенција оболијевања од карцинома грлића материце или откривање болести у раној фази када је могућност изљечења значајно већа. Још једном позивам све жене да обављају редовне превентивне прегледе, а родитеље да искористе могућност и на вријеме заштите своје дјевојчице тако што ће их вакцинисати вакцином против ХПВ вируса - закључила је Боровинић-Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:30