Мина Брајовић СЗО / - Пр центар
21/07/2021 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Браjовић: Епидемиолошка ситуациjа и даље повољна

Према њеним риjечима, док се систем интензивно припрема за нови талас инфекциjе, важно jе, више него икада, бити истраjан, посвећен, дисциплинован у поштовању мjера

Епидемиолошка ситуациjа у Црноj Гори jе и даље повољна, упркос интензивноj социjалноj интеракциjи, казала jе шефица Канцелариjе Свjетске здравствене организациjе (СЗО) у Подгорици, Мина Браjовић.

Она jе навела да расположиви подаци СЗО упозораваjу да jе свиjет далеко од краjа пандемиjе, као и да више од четири седмице узастопно расте броj инфицираних сиром свиjета, у Европи али и у осталим регионима.

– Након десет седмица током коjих jе у континуитету биљежен тренд пада смртних случаjева, нажалост, броj смртно страдалих особа од Ковида-19 поново jе у порасту. Присуство новог соjа САРС ЦоВ2 вируса – Делта соj лабораториjски jе потвђен у преко 110 земаља широм свиjета – казала jе Браjовић у изjави агенциjи МИНА.

До сада jе, како jе навела, администрирано 3,5 милиjарди доза вакцина широм свиjета, од чега 75 одсто у високо развиjеним земљама.

– Регион Европе jе поново епицентар пандемиjе и учествуjе са jедном трећином у укупном броjу обољелих и умрлих. Наjвећи удио броjа обољелих у Европи приjављуjе Русиjа, Француска, Турска, Велика Британиjа, Шпаниjа и Италиjа. Све jе већи броj земаља коjе биљеже раст 14-дневне кумулативне инциденце оболиjевања – рекла jе Браjовић.

Она jе казала да jе епидемиолошка ситуациjа у Црноj Гори и даље повољна, упркос интензивноj социjалноj интеракциjи.

– Нас у СЗО охрабруjе што здравствене власти Црне Горе будно прате епидемиолошка кретања у региону и шире, а посебно што улажу напор да кроз систематско и системско дjеловање рекалибрираjу систем мjера у циљу припреме за нови талас инфекциjе – навела jе Браjовић.

Она jе казала да се, након инициjалне комуникациjе између СЗО Директора за Европу и министарке здравља Црне Горе у првоj седмици jула интензивно и тимски ради у партнерству са СЗО на идентификовању критичних мjера и активности у свим сегментима одговора.

“Координациjа, jачање диjагностичких капацитета, превенциjа и контрола инфекциjа, надзор, вакцинациjа, кризна комуникациjа, клинички менаџмент како би се обезбиjедио оптимални ниво спремности и ефикасно одговорило на поновни раст броjа обољелих, што jе, пратећи динамичну епидемиолошку слику у остатку свиjета, реалан сценарио– навела jе Браjовић.

Према њеним риjечима, уз континуиране напоре на плану повећања обухвата вакцинациjом, веома jе важно што здравствене власти Црне Горе интензивно раде на jачању диjагностичких капацитета.

– Уколико желимо да сприjечимо трансмисиjу, укључуjући и даље генетске промjене САРС ЦоВ2 вируса и његово ширење, морамо знати гдjе jе вирус – истакла jе Браjовић. 

Она jе навела да jе тестирање са другим jавно здравственим мjерама остало окосница успjешног одговора на ЦОВИД 19.

– У сарадњи са СЗО, успjешно jе окончана обука микробиолошких тимова у Црноj Гори за детекциjу нових соjева САРС ЦоВ 2 вируса– рекла jе Браjовић.

Како jе казала, Црна Гора, у сарадњи са партнерима, Роберт Кох Институтом из Берлина и СЗО, ради на стварању услова за спровођење секвенционирања у националним оквирима, као и дефинисању критериjума и услова за његово спровођење.

– До тада, Црна Гора jе успоставила аранжман са Европским центром за превенциjу и контролу болести за спровођење ове захтjевне диjагностичке процедуре – навела jе Браjовић.

Према њеним риjечима, док се систем интензивно припрема за нови талас инфекциjе, важно jе, више него икада, бити истраjан, посвећен, дисциплинован у поштовању мjера и препорука здравствених власти.

– Поштуjући мjере, чувамо здравље и животе себе и своjих наjближих. Важно jе имати на уму да у околностима пандемиjе, мjера успjеха ниjе “нула” новообољелих случаjева, већ постоjање оперативних капацитета система да нове случаjеве оболиjевања тестира, испита, изолуjе и лиjечи како би се прекинуо ланац трансмисиjе – закључила jе Браjовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:14