Stanica u Štrpcima / - Arhiva
27/02/2024 u 07:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: 31 godina od zločina u Štrpcima i izostanka pravde za žrtve

Za ovaj zločin u Crnoj Gori optužena je i osuđena jedna osoba, u BiH je devet osoba pravosnažno osuđeno, dok je u Srbiji, nakon ukidanja prvostepene presude, predmet vraćen na ponovno postupanje

Povodom 31. godišnjice od zločina u Štrpcima, Centar za građansko obrazovanje CGO ukazuje da ni ovaj zločin nije dobio adekvatan epilog, kao i da u društvu nerazvijene kulture sjećanja sve češće svjedočimo relativizaciji počinjenih zločina tokom 90ih godina od strane političkih aktera, kazali su iz CGO-a.

Podsjećaju da je iz voza Lovćen 671 koji je saobraćao na pruzi Beograd-Bar, od strane paravojnih oružanih formacija, 27. februara 1993, na stanici u Štrpcima izvedeno je i ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci svih žrtava do danas nisu pronađeni. Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16, a najstarija 59 godina.

Za ovaj zločin u Crnoj Gori optužena je i osuđena jedna osoba, u BiH je devet osoba pravosnažno osuđeno, dok je u Srbiji, nakon ukidanja prvostepene presude, predmet vraćen na ponovno postupanje.

- CGO zahtijeva od nadležnih da doprinesu da pravda u ovom slučaju bude zadovoljena kroz sveobuhvatne pravosnažne presude, a da posmrtni ostaci svih ubijenih budu pronađeni i predati porodicama. Ovaj, ali i drugi zločini tokom 90-ih godina, nikada ne smiju biti zaboravljeni, već moraju služiti kao opomena za buduće generacije” - zaključuju u CGO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:14