/ - фото илустрација - Управа полиције (ранија акција)
28/06/2021 u 10:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Све мање наоружаних Црногораца

Велимир Ракочевић је казао да је проблем нелегална продаја и кријумчарење оружја

Да сваки трећи становник Црне Горе посједује комад оружја је бројка која звучи страшно, међутим, професор Правног факултета и криминолог Велимир Ракочевић и социолог Жељко Лучић сматрају да нема мјеста за бригу, пише портал РТЦГ. Како су објаснили, чување оружја је у традицији црногорског народа и да је важно да је тренд легализованог оружја стабилан. Сматрају да је најбитније да оружје не дође у “погрешне руке” за шта се, како сматрају, побринуо закон.

Према резултатима истраживања извјештаја о свјетској попоулацији за ову годину Црна Гора је прва у Европи по количини личног наоружања у легалном посједу, што у преводу значи да је сваки трећи становник наоружан, односно да од 100 становника 39 посједује комад личног наоружања.

- Звучи много када кажемо 39 одсто, али то је дио наше традиције и такав је систем. Увијек смо имали војске више од просјека, па је логично да ти људи и када оду у пензију задрже барем титуларно оружје- рекао је Лучић гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ.

Додао је да податак Министарства унутрашњих послова који се не поклапа с истраживањем, а који каже да има око 100.000 комада оружја у посједу код 68.000 људи.

- Од тога је 30 одсто људи којима је оружје средство за рад- казао је он.

Ракочевић је појаснио да истраживање поред те бројке, додаје проценат нерегистрованог оружја.

- Није страшан тај број. Најмоћнија држава свијета је далеко испред нас. То није угрожавајући фактор бебједности. Важно је да оружје не доспије у руке особе која ће да га злоупотријеби, све остало није проблем- казао је професор.

Он истиче да је проблем нелегална продаја и кријумчарење оружја. Лучић додаје да би проблем био и када би нагло скочио број легализовања оружја.

Ракочевић објашњава да велики број оружја представља насљедство од дједова и очева, те да представља сентименталну вриједност.

- Битно је да ми немамо масовна убиства и да се оружје не користи за то- објашњава професор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:51