/ фото СРЂА БОЉЕВИЋ
17/02/2022 u 18:34 h
Bojana Božović, Željka Bojanić, Žana BojanićBojana Božović, Željka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилачки савјет смијенио Катнића: Осам чланова гласало за, два против

Катнић претходно је, у допису предсједници Тужилачког савјета, казао да би његова смјена на основу испуњења услова за пензију, недвосмислено значила дискриминацију по основу година

Тужилачки савјет на данашњој сједници одлучивао је о престанку функције тужиоцима који су испунили услов за старосну пензију. Са осам гласова за и два гласа против Тужилачки савјет је одлучио да се констатује престанак функције главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу, због испуњења  услова за остваривање права на старосну пензију. Синиша Газивода је изузет, а против су гласали Сања Јовићевић и Ђурђина Ивановић.

Предсједница Тужилачког савјета Маја Јовановић је рекла Андреју Миловићу, члану ТС, да је његова изјава да је она на тетсту представља вид притиска.

Катнић: Незабиљежена превара Фонда ПИО и злоупотреба службеног положаја

- Јуче је одржана проширена сједница Врховног тужилаштва , усвојен је закључак-не треба подржати одлуку којом би се тужиоцима констатовао престанак функције  стицањем усалова за старосну пензију, тиме би се кршио Устав-навела је она.

image
- ТС о пензионисању тужилаца Фото: Бојана Божовић

Синиша Газивода, члан ТС, сматра да нека тијела залазе у надлежности Тужилачког савјета.

-Вијећају о томе како се ТС треба изјашњавати. Да ли је на тој сједници учествовао неко о коме ми данас одлучујемо?Примјећујем да ту присуствују државни тужиоци о којима ми данас расправљамо- додао је он.

image
- ТС о пензионисању тужилаца Фото: Бојана Божовић

Стево Мук, члан ТС, је навео да су из медија сазнали да је "на тој сједници Врховног суда био и неко на кога се односи ова одлука о којој данас расправљамо.

-Јесте присуствовао колега Катнић на тој јучерашњој сједнициа туи се расправљало у односу на други дио -прекидање фунцкија тужитељкама.Међутим, отишао је прије краја сједнице и није бито ту  када су се доносили закључви-реаговао је члан ТС Ђурђина Ивановић.

Катнић упутио захтјев за изузеће чланова Тужилачког савјета

Јовановић је навела да је Катнић тражио изузеће четири члана Тужилачког савјета.

-Стога, за крај сједнице остављам одлуку у односу на њега-нагласила је она.

Стево Мук , члан ТС, је навео да имају једну тачку дневног реда и да се она односи на десет тужилаца.Он је додао да сматра да треба за све да се донесе констатација а не појединачно. Андреј Миловић, члан ТС, је предложио да се прво ријеши проблем око изузећа.

image
- ТС о пензионисању тужилаца Фото: Бојана Божовић

-Ставови из закључка проширене сједнице Врховног тужилаштва за мене су исто као и јутрошњи новински наслови-додао је он.

Ђурђина Ивановић, члан ТС , је истакла да тај закључак сједнице Врховног тужилаштва не обавезује Тужилачки савјет. Навела је да мисли да треба о свакој одлуци појединачно да се изјашњавају.

-Ова документа од ФОНД ПИО заслужују више времена да се упознамо, то је само мој предлог-додала је она.

-Изражавам сумњу у овом што је стигло од Фонда ПИО, то јест у тачност података. Морамо их добро провјерити, да видимо да ли су тачни и иустинити, с обзиром на опречне ставове  колега који су нам путем мјела доставили да има грешка у тим подацима-нагласила је Сања Јовићевић из СДТ-а.

На то је Газивода казао да мисли да су се заједно закључили да се треба обратити Фонду ПИО и да сматра да се нико не треба бавити надлежностима Фонда, ни они ни појединци.

-Информација о томе ко испуњава услове за пензију а ко не, може да да само Фонд ПИО. Ови пшоступци се никад не би завршавали када би смно саслушавали сваког појединачно-наглашава он.

Јовићевић је нагласила да сматра да морају да морају да провјере податке и чињенице које су добили.

-Јер с једне стране имамо те податке Фонда, с друге стране стране податке наших колега тужилаца.Не треба ништа да узимамо здраво за готово-поручује Јовићевић.

Члан ТС Боривоје Ђукановић сматра да није у реду оно што колегиница Ивановић каже.

-Гдје сте били до сада, ове разлоге оспоравања нисте споменули на прошлој сједници. Ми смо изричито обавези да примјенимо  оно што нас закон који је на снази обавезује, а не да коментаришемо да ли је он у скалду са Уставом-наглашава он.

Члан ТС Филип Јовановић је казао:"Ми не можемо да оспоравамо правно релевантне чињенице од релевантних органа. На нама је да примјенимо члан 103 Закона о државном тужиоцу. Члан ТС Андреј Миловић је казао да "то што неко тврди да  акт Фонда ПИО не садржи тачне чињенице, није на нама да судимо. Он сматра да "постоје институције за то, и ко год од тужилаца самтра да нешто није како треба,  може да искористи механизам за то". Стево Мук је навео да је њихова обавеза за примјене право и додао да нису судије и посланици у Скупштини да мијењају норме.

-Овдје се стављају неке алтернативне чињенице. Ако је нас стварно неко довео  у заблуду достављањем дописа Фонда  ПИО да би нас навео на одлуку коју треба да донесемо, ја сам за то  да ако се то испостави, да се против одговорних покрене кривични псотупак . Али ај не могу да вјерујем у то-казао је Мук.

Јовићевић је додала да она ипак  мисли да су они дужни  да провјере чињенице које је доставио ПИО. Опречног мишљења су  Газивода, Јовановић, Мук, Ђукановић.

- Уколико се испостави да је неко доставио неистинит садржај из Фонда ПИО, Тужилачки савјет неће  сједјети крштених руку- нагласио је Боривоје Ђукановић.

Ђурђина Ивановић је казала да им је јасно да ће већина чланова Тужилачког савјета  данас гласати да се донесе ова одлука.

- Нећу ће се приклонити већини, остаћу досљедна наводима које је тужилачка организација изнијела у погледу оцјене уставности измјена и допуна Закон о државном тужилаштву, са жаљењем што Уставни суд јоп није донио одлуку- навела је она.

Истакла је да је право на старосну пензију је право а не обавеза, које осигураник може а не мора да оствари.

- По мени ми то право претварамо у обавезу, и оно што закон привилегује на неки начин жене тако што у млађој животној доби могу да оду у пензију. Сада ми ту привилегију претварамо у обавезу. Чуди ме зашто нас то не интересује и зашто се тога не дотичемо - појаснила је Ивановић.

Како је додала, што се тиче колегиница, дио њих је преко средстава информисања сазнао да ће остати без посла.

- Тим колегиницама прекида се  функција искључиво што су жене. Имамо тужиоце  који имају  навршене 64 године и настваљају да раде, а њихове колегинице одлазе из канцеларије. Сви тужиоци, и мушкраци и жен, су дискриминисани по статусу тј по функцији- навела је Ивановић.

Синиша Газивода вјерује да су сви приступили теми широко.

- У односу на тему дискриминације ја сам за то да ми на некој од наредних сједница причамо како можемо да допринесемо томе. Данас смо ту да пошаљемо поруку да се закон мора поштовати, какав год да је- истакао је он.

Појединачним гласањем утврђује се да престаје функција јер су се створили услови за старосну пензију: За РадмилуЋуковић- 9 гласова за, 2 против; Сузану Милић- 9 за, 2 против; Миливоје Томчић -9 за, 2против, као и Хајра Калач, Божидарка Даћевић и Фериха Муратовић.

Катнић је тражио изузеће Мука, Газиводе, Андрије Миловића и Милоша Вуксановића.

- Разлози које наводи Катнић је да сам био бранилац Ранка Радуловића у ком предмету је тужилац као оштећени. Сматрам да је то неосновано јер се тиме изједначава окривљени и његов бранилац. Катнићев статус у том предмету је упитан, јер оптужницом он није обухваћен као свједок оштећени- навео је Вуксановић.

Синиша Газивода, у изјашњењу на захтјев за изузеће прочитао је дио пресуде Основног суда у Подгорици којом је ослобођен оптужбе за шта га је СДТ теретило., а који предмет је касније преузело ОДТ.

- Намјера је јасна. У последњих десетак дана два пута сам атакован од стрране ГСТ-а и то је објављено на сајт тужилачке органиозације. Никакав осветнички порив ме не покреће- навео је Газивода.

Стево Мук је поручио да уколико би данас била донијета одлука о његовом изузећу, сматра да би то  значило да је притисак Катнића уродио плодом.

- Безпредметно би било моје изузимање. нема околности које упућују на моју непристрасност- истакао је Мук.

Андреј Миловић је казао да је он апсолутно законито овдје.

- Подвлачим да не одлучујем него констатујем престанак функције, а на основу званичних података Фонда ПИО- истакао је он.

Газивода је навео да је сагласан да се усвоји захтјев за његово изузеће, за разлику од осталих. 

- Одбијам захтјев за изузеће Милоша Вуксановића, уважавам захтјев за изузеће Синише Газиводе, одбијам за изузеће Стева Мука, одбијам захтјев за изузеће Андреја Миловића- казала је Маја Јовановић.

Осам чланова ТС је за то да се не прекине поступак у односу на Катнића, а два члана су за - Сања Јовићевић и  Ђурђина Ивановић.

- И даље је у току управни поступак за утврђивање стажаосигурања у односу на Катнића, тече поступак и у Фонду ПИО и у Министартсву одбране- навела је Сања Јовићевић.

Подсјећамо, Специјални државни тужилац Миливоје Катнић претходно је, у допису предсједници Тужилачког савјета, казао да би његова смјена на основу испуњења услова за пензију, недвосмислено значила дискриминацију по основу година. Он је тражио од Тужилачког савјета да из одлучивања у вези са њим, изузме два члана Синишу Газиводу и Стева Мука.

Катнић: Уколико ме Тужилачки савјет пошаље у пензију, то ће бити дискриминација

Катнић је у обраћању в.д. врховног државног тужиоца и предсједници Тужилачког савјета Маји Јовановић навео да је 14. фебруара доставио детаљна обавјештења у вези са његовим статусом у служби и стажа осигурања, а која представљају референтну вриједност да ли је испунио услове за остваривање права на старосну пензију.

Ускоро опширније...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:41