Protest u Nikšiću / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
10/01/2023 u 12:27 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest zaposlenih u Hitnoj širom Crne Gore: Apeluju da se zaustavi maltretiranje

Naglašavaju da bavljenje najodgovornijom profesijom u najmanju ruku zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranja i poniženja

Zaposleni su se okupili danas u 12 sati u svim jedinicama Hitne medicinske širom Crne Gore na 30 minuta kako bi ukazali da se maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika mora zaustaviti.  Oni su i na 30 sekundi upalili i zvučnu signalizaciju.

Pročitali su saopštenje koje su juče uputili medijima, a zdravstvene radnike u Nikšiću su podržali i predsjednik SO Nemanja Vuković i sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović.

Doktor Miloš Ćećez, rukovodilac HMP u Nikšiću pročitao je saopštenje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

- Suočeni sa konstantnim pritiscima na zdravstvene radnike i nemilim događajima koji su izloženi ljekari, medicinski tehničari i zdravstveno osoblje, a koje je kulminiralo fizičkim napadom na ljekare HMP prinuđeni smo da uputimo apel javnosti kako bi se zaustavilo maltretiranje zdravstvenih radnika koji su posvećeni spašavanju života u svakom ternutku i na svakom mjestu. Pozivamo na arzumijevanje najodgovornijeg posla i prestanak linča zaposlenih u HMP koji se 24 sata dnevno, 365 dana u godini na usluzi svim građanima kojima je medicinska pomoć potrebna. Mi nijesmo heroji već u svim uslovima i okolnostima obavljamo svoj posao, naveo je ćećez.

Kako je istakao, ovim putem žele da podignu glas jer svaki minut znači spašen život i svaki atak znači ugrožavanje kako njihovih, tako i ugrožavanje života pacijenata.

- Bavljenje najodgovornijom profesijom u najmanju ruku zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranje i ponižavanje. U HMP nema odlaganja i zaustavljanja procesa rada jer vrijeme ne čeka i sada smo na svojim radnim mjestima i tražimo jedino da nam se omogući da radimo svoj posao s punom sviješću i odgovornošću koju imamo prema svim pacijentima - istakao je Ćećez.

Vuković je svom zvaničnom FB profilu istakao da pruža podršku zaposlenima HMP u borbi protiv nasilja zdravstvenih radnika.

- Iskrena podrška zaposlenima u jedinicama Hitne medicinske pomoći u borbi protiv nasilja nad medicinskim radnicima, kao i svim ljekarima, medicinskim tehničarima i zdravstvenom osoblju. Njihova posvećenost, trud i zalaganje da u svakom momentu, 365 dana u godini, na najvišem mogućem nivou odgovore potrebama svih nas, bez obzira na uslove u kojima rade i probleme sa kojima se suočavaju, zaslužuju najdublje poštovanje, a ne verbalne i fizičke napade - istakao je Vukovic.

Juče su zdravstveni radnici uputili i saopštenje medijima u kojem su naveli razloge za protest.

- Suočeni sa konstantnim pritiscima na zdravstvene radnike i nemilim događajima kojima su izloženi ljekari, medicinski tehničari i zdravstveno osoblje, a koje je kulminiralo fizičkim napadom na ljekara Hitne pomoći - prinuđeni smo da uputimo apel javnosti kako bi se zaustavilo maltretiranje zdravstvenih radnika koji su posvećeni spašavanju života u svakom trenutku i na svakom mjestu, navode u saopštenju.

image

foto: RTCG

- FOTO: RTCG

Pozivaju na razumijevanje najodgovornijeg posla i prestanak linča zaposlenih Hitne pomoći koji su 24 sata dnevno 365 dana u godini na usluzi svim građanima kojima je medicinska pomoć potrebna.

- Mi nijesmo heroji, već u svim uslovima i okolnostima samo obavljamo svoj posao. Ovim putem i na ovaj način želimo da podignemo glas jer minut znači spašen život i svaki atak znači ugrožavanje kako naših, tako i ugrožavanje života naših pacijenata- dodaju u saopštenju.

Naglašavaju da bavljenje najodgovornijom profesijom u najmanju ruku zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranja i poniženja.

- U Hitnoj pomoći nema odlaganja i zaustavljanja procesa rada jer vrijeme ne čeka. I sada smo na svojim radnim mjestima i tražimo jedino da nam se omogući da radimo svoj posao s punom sviješću o odgovornosti koju imamo prema pacijentima- zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:54