Ново одлагалиште у Шулима / -Б.Је.
05/07/2021 u 09:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Депонију јаловине руде олова и цинка Градац обећањима санирају 13 година

Никако није добро што се завршетак послова на овој депонији стално одлаже. Имали смо ситуацију да су се од 2008. до 2019. године давала обећања да ће радови почети, упозорава Милорад Митровић, пише "Дан"

Власти су санацију црне еколошке тачке, депоније јаловине руде олова и цинка, у пљеваљском насељу Градац, обећавале од 2008. године, да би радови коначно почели прије три године, а завршетак радова се већ два пута одгађа. Наиме, извођач радова, подгоричка компанија "Бемакс" имала је обавезу да до краја прошле године оконча послове на овој депонији, а када се то није десило, рок је помјерен за мај ове године. Међутим, ни у мају послови нијесу завршени, већ је рок завршетка радова помјерен за крај септембра.
– Никако није добро што се завршетак послова на овој депонији стално одлаже. Имали смо ситуацију да су се од 2008. до 2019. године давала обећања да ће радови почети. Сада имамо праксу да се стално одгађа завршетак посла. За читаво то вријеме и раније, трпе грађани насеља Градац и шире, каже извршни директор Еколошког друштва "Брезница" Милорад Митровић, напомињући да се јаловиште налази на обали ријеке Ћехотине и да су се многе опасне материје сливале у ову ријеку која се улива у Дрину.
Према његовим ријечима, док се чека завршетак радова на овој депонији, нова депонија јаловине расте у непосредној близини Рудника олова и цинка "Шупља Стијена". Депонија се налази и у близини насеља Шула, које је од насеља Градац удаљено мање од 15 километара.
– Сасвим је сигурно да с новом депонијом добијамо и нове еколошке проблеме. Представници Рудника "Шупља Стијена" тврде супротно, али их у томе демантује прашина која долази с ове депоније – каже Митровић, поручујући да је он много више задовољан с радовима који се изводе на депонији пепела и шљаке Маљевац. Он каже да је на овој депонији урађен добар дио посла и да су послови квалитетно урађени.
Какав ће став Влада заузети око послова на рекултивацији депоније Градац, као и око стварања нове депоније, вјероватно ће се више знати када актуелни министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић посјети насеља Шула и Градац. Министар Митровић је такву посјету најавио током недавног обиласка депоније Маљевац.
– Никада нисам био у насељу Шула. Отићи ћу и тамо да се упознам с радом Рудника олова и цинка "Шупља Стијена" – казао је Митровић, додајући да очекује да ће радови на депонији Градац бити завршени до краја септембра.
Када су у питању поменути радови, становници насеља Градац ових дана се једино жале на прашину коју подижу камиони довозећи потребан материјал на депонију.

За црне еколошке тачке кредит од 50 милиона

Свјетска банка је 14. септембра 2014. године одобрила Црној Гори кредит од 50 милиона еура за трошкове пројекта "Управљање индустријским отпадом и чишћење", којим је предвиђено елиминисање четири црне еколошке тачке. Ова средства су опредијељена за депонију грита у Бијелој, депонију шљаке и пепела Термоелектране и јаловиште руде "Градац" у Пљевљима, као и басен црвеног муља и чврстог отпада на локацији КАП-а.
У марту 2019. године, почео је пројекат ремедијације земљишта у Бијелој. За реализацију је била задужена француска компанија Валго. Тако је у Шпанију извезено око 38 хиљада тона грита из Бродоградилишта, а за Украјину четири хиљаде тона из Порто Монтенегра.
Посао је стао 5. августа 2019. године, јер од тада ниједан брод није испловио из Бијеле, иако су надлежни покушавали да нађу рјешење и одредиште за планирани извоз грита.
За овај посао, ремедијацију земљишта у кругу некадашњег Бродоградилишта, Свјетска банка одобрила је Влади Црне Горе кредит од 23 милиона евра. Уговор истиче крајем јуна ове године и до тада посао мора бити завршен. Раније су из Агенције за заштиту природе и животне средине саопштили да су се од 1. јула прошле године стекли услови за наплату пенала компанији Валго због кашњења у завршетку посла.
Када је у питању басен црвеног муља у КАП-у, овај посао није ни почео. Техничка документација за санацију басена КАП-а требало је да буде предата Свјетској банци крајем јуна 2020. године, али је "на захтјев црногорских власти, датум затварања одгођен за 30. јун ове године".


– Прашину подижу камиони и друга механизација, али морам признати да извођач радова кроз насеље све чешће пере и прска улице. Оно што је добро јесте чињеница, да се, и поред великих врућина, прашина више не шири до насеља из правца депоније – казала је предсједница МЗ Градац Оливера Деспотовић. Додала је да је претходних година прашина с депоније гушила ово насеље.
Агенција за заштиту природе је за рекултивацију депоније у насељу Градац издвојила осам милиона. Према званичним тврдњама из компаније "Бемакс", до сада су у потпуности завршени земљани радови, као и стабилизација јаловишта. Из "Бемакса" наводе како је завршено више од 90 одсто радова на преобликовању флотацијске јаловине, али бетонски радови нијесу ни почели.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:09