Зграда Техничких факултета / -RADOJE ZIVKOVIC
28/12/2022 u 17:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Djeca traumatizovana, ozbiljnije pristupiti dojavama

Univerzitetu je zaprijećeno bombaškim i oružanim napadima, dok u poruci ulcinjskoj školi, između ostalog piše, "zar nam nije muka od života i zar ne bi bilo lakše da smo svi umrli"

Predstavnici Ministarstava unutrašnjih poslova i prosvjete dogovorili se su juče da formiraju zajednički tim koji će raditi na povećanju nivoa bezbjednosti u obrazovnim ustanovama. Inače, Univerzitetu Crne Gore i juče su stigle dojave o bombama, ali i na mejlove škola u Ulcinju. UCG je juče oko 10.30 dobio prijeteći mejl u kome su upozoreni da se planira teroristički napad na fakultete od 27. do 31. decembra. Prijeteće poruke ponovo su upućene i Srednjoj mješovitoj školi "Bratstvo-Jedinstvo" i OŠ "Maršal Tito" u Ulcinju, zbog čega su učenici evakusiani drugi dana zaredom.

Ovo je već šesti put ove godine da obrazovne ustanove dobijaju dojave o postavljenim bombama. U svim dosadašnjim slučajevima ispostavilo se da su te dojave lažne. Iz Uprave policije nedavno je saopšteno da su utvrdili da je ranije prijetnje slalo maloljetno lice iz Češke.

U poruci koja je juče stigla na UCG piše da "balkanski ogranak terorističke organizacije planira da izvrši napade na akademsku infrastrukturu Crne Gore".

– U pitanju su bombaški i oružani napadi. U periodu između 27. 12. i 31. 12. uslijediće niz napada, a sve će započeti jakim eksplozijama u zgradama fakulteta – piše u poruci.

U dojavama o postavljenim bombama koje su stigle na mejl adrese OŠ "Maršal Tito" i Srednje mješovite škole "Bratstvo-jedinstvo" Ulcinj piše: "Zar nam nije muka od života i zar ne bi bilo lakše da smo svi umrli, te ne bi bilo ni posla, ni plakanja, ni smijeha? Na drugom svijetu bilo bi ljepše i bolje, a za to postoje bombe i njihovo aktiviranje". Pri tome se u oba mejla ističe da dojava o bombi ovog puta nije lažna.

Kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević kazao je za "Dan" da je cilj dojava u seriji da se izazove strah, panika i nepovjerenje u državu i institucije sistema.

– Cilj svih delinkvenata koji ovo izazivaju je da se među građanima izazove strah, panika i nepovjerenje u institucije i državu. Imamo negativan pristup, mete su naše škole, pa dolazimo u situaciju da imamo traumatična iskustva djece, kojoj je i jedna evakuacija dovoljna da dugo pamte. To može dovesti i do dugotrajnih posljedica. Treba mnogo ozbiljnije da pristupimo ovom problemu, da unaprijedimo internacionalnu saradnju, kako bismo zaustavili ovo zlo ili ga makar redukovali. Ni najveći pesimisti nijesu mogli da pretpostave da ćemo biti izloženi seriji lažnih dojava – rekao je Rakočević.

Na jučerašnjem sastanku ministra prosvjete Miomira Vojinovića sa rukovodstvom Uprave policije dogovoreno je formiranje koordinacionog tima na nivou Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova zbog lažnih dojava o bombama.

Ispitni rok do 19. januara

Iz Rektorata je saopšteno da je januarski ispitni rok na Univerzitetu Crne Gore produžen do 19. februara na zahtjeve predstavnika studenata.

– Senat UCG uvažio je zahtjev Studentskog parlamenta UCG za izmjene Akademskog kalendara u pravcu produženja januarskog ispitnog roka od 13. do 19. februara, čime je studentima data mogućnost da tokom prve nedelje nastave mogu polagati završne i popravne ispite – piše u saopštenju.

– U Ministarstvu prosvjete održan je radni sastanak ministra prosvjete Vojinovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina i v.d pomoćnika direktora Dejana Kneževića, Dragana Gorovića i Miloša Rakonjca, na temu aktuelne bezbjednosne situacije u odnosu na lažne dojave o eksplozivnim napravama postavljenim u školama, kao i sprovođenja zajedničkih aktivnosti po tom pitanju u cilju osiguranja bezbjednosti svih učenika i zaposlenih u školama i drugim obrazovnim ustanovama. Analizom trenutne situacije zajednički je ocijenjeno da, i pored velikog broja obrazovnih ustanova koje su dobile prijeteće mjelove u poslednje vrijeme, preduzetim radnjama službenika Uprave policije – koji su postupali po procedurama kod prijava o postavljanju eksplozivnih i drugih opasnih naprava, bezbjednost učenika u školama i drugim ustanovama nije bila ugrožena – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Na sastanku je dogovoreno da se formira koordinacioni tim.

– Pored konkretnih oblika saradnje u odgovoru na ovaj bezbjednosni izazov i na otkrivanju adresa i počinilaca koji stoje iza lažnih dojava, dogovoreno je i formiranje koordinacionog tima na nivou Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova, čime će se unaprijediti preventivni aspekt u pogledu lažnih dojava, kao i usaglašenost procedura koordinisanog postupanja policije i zaposlenih u školama u situacijama prijava ili pronalaženja eksplozivnih i drugih opasnih materija – navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:09