Посјета команданта НГ Мејна / - Министарство одбране
27/09/2021 u 16:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добра сарадња са Националном гардом Мејна

Министарка Ињац jе истакла садржаjну одбрамбену сарадњу Воjске Црне Горе и Националне гарде савезне државе Меjн у оквиру Програма државног партнерства, коjа jе дала значаjан допринос развоjу капацитета црногорског одбрамбеног система

Министарка одбране, проф. др Оливера Ињац, и начелник Генералштаба Воjске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић, разговарали су данас у одвоjеним сусретима са командантом Националне гарде савезне државе Меjн, генерал-маjором Дагласом Фарнамом (Douglas Farnham), коjи jе боравио у посjети Црноj Гори.

image
- Министарство одбране

Ињац jе истакла садржаjну одбрамбену сарадњу Воjске Црне Горе и Националне гарде савезне државе Меjн у оквиру Програма државног партнерства (СПП), коjа jе дала значаjан допринос развоjу капацитета црногорског одбрамбеног система. Она jе нагласила да jе за Министарство одбране и Воjску Црне Горе изузетна част што су приjатељство и сарадња са државом Меjн напредовали у посљедњих 15 година кроз разумиjевање и узаjамну подршку. Ињац jе посебно истакла актуелну сарадњу у доменима модернизациjе воjних способности, саjбер одбране, операциjа трагања и спашавања, као и стратешких комуникациjа.

Министарка је нагласила да ће Црна Гора посвећено наставити да спроводи неопходне реформе у области одбране и улагати у даље усавршавање капацитета Воjске Црне Горе.

Генерал-маjор Фарнам jе нагласио значаj приjатељских и партнерских односа Црне Горе и Меjна, уз обострану посвећеност у свеукупан њихов развоj. Он jе наjавио да ће Национална гарда државе Меjн наставити да подржава Воjску Црне Горе, кроз експертизу и лекциjе неопходне за њено усавршавање.

image

Посјета команданта НГ Мејна

- Министарство одбране
Фарнам: Црна Гора доприноси глобалном миру и стабилности

Генерал Ђуровић jе изразио захвалност према САД и савезноj држави Меjн, на подршци реформама и jачању система одбране Црне Горе.

Истакао је да Црна Гора, као поуздана чланица НАТО, наставља с повећањем улагања у одбрану до проjектованих два одсто БДП-а, што jе предвиђено Планом улагања у одбрану за период од 2019. до 2024. године, те 20 одсто средстава буџета опредиjељеног за послове одбране за потребе модернизациjе до 2024. године.

Генерал Фарнам се захвалио на доприносу Црне Горе глобалном миру и стабилности.

Саговорници су разговарали и о модалитетима будућег заjедничког учешћа на међународним вjежбама, набавкама средстава и опреме, о могућностима за повећање подршке Воjсци Црне Горе кроз програм усавршавања и обуке (ИМЕТ) и осталим програмима чиjа су намjена одржавање и набавка средстава.

Саговорници су закључили да ће, на обострану корист, заjедничким напорима наставити да jачаjу постоjећи Програм државног партнерства.

Састанку jе присуствовала и амбасадорка Сjедињених Америчких Држава у Црноj Гори, Њ.Е. Џуди Раjзинг Раjнке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:50