Фотографија са додјеле награда учесницима школе Грађанског активизма / - фото: ЦГО
01/06/2021 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додиjељене дипломе учесницима Школе грађанског активизма

Школа грађанског активизма, чиjи су учесници били особе са инвалидитетом и из опште популациjе, покушала jе и кроз ту интеракциjу током траjања програма доприниjети разумиjевању различитости и учењу, казали су из ЦГО

Данас jе 22 учесника и учесница Школе грађанског активизма, коjу jе организовао Центар за грађанско образовање (ЦГО), уз подршку Министарства правде, људских и мањинских права, добило дипломе о успjешном похађању, саопштено jе из Центра за грађанско образовање.

Како наводе, оваj четворомjесечни интензивни програм, коjи jе траjао од 16. марта до 1. jуна 2021. године, имао jе за циљ повећање социjалне инклузиjе особа са инвалидитетом у црногорском друштву, оснаживање потенциjала особа са инвалидитетом за политички и грађански активизам у црногорском друштву, али и jачање свиjести ОСИ и опште jавности о штетности предрасуда, стереотипа, дискриминациjе и искључивања ОСИ.

– У методолошком диjелу, теме су се обрађивале кроз дискусиjе, радионице, практичан али и тимски рад, проjекциjе филмова и кратких видео садржаjа као подстицаjа за аргументовану расправу. Школа jе окупила 22 учесника и учесница, од коjих jе њих 16 опште популациjе, а 6 особа са инвалидитетом. Учесници су, поред широког теориjског и практичног знања о концепту грађанског и политичког активизма и права, имали прилику и да се упознаjу са економским, социjалним и културним правима, демократиjом и владавином права, али и могућност личног учешћа у различитим инициjативама – додаjу из ЦГО.

Приликом додjеле диплома извршна директорка ЦГО-а Далиборка Уљаревић, истакла jе да jе ЦГО од оснивања акценат образовних програма имао и на инклузиjи маргинализованих група.

– Школа грађанског активизма, чиjи су учесници били особе са инвалидитетом и из опште популациjе, покушала jе и кроз ту интеракциjу током траjања програма доприниjети разумиjевању различитости и учењу како да заjедно градимо отворено и прогресивно друштво – поручила jе Уљаревић.

Према њеним риjечима у ЦГО-у вjеруjу да стално треба jачати грађане за активизам, а то jе пресудно важно када jе риjеч о особама коjе долазе из рањивих категориjа, а како би биле што спремниjе да се боре за своjе права.

– Jако ми jе драго што сам била дио овог програма са коjег носим позитивне импресиjе и увjерење да ниjе све тако сиво када видим да имамо овакве људе коjи желе да сарађуjу и да се активно укључуjу у рад заjеднице и друштва– казала jе учесница Школе грађанског активизма из Херцег Новог Оливера Кривокапић.

Предсjедник Скупштине Удружења параплегичара Подгорице и учесник Школе Небоjша Мирановић,  jе истакао да jе Школа грађанског активизма испунила његова очекивања.

image

Извршна директорка Далиборка Уљаревић

- фото: ЦГО

–Имаjући у виду да jе фокус био на популациjи особа са инвалидитетом, коjоj и сам припадам, могу рећи да jе избор тема коjе смо разматрали указао на потребу особа са инвалидитетом као ‘ледоломца’ у презентовању, заступању и остваривању људских права – нагласио jе Мирановић.

Сличан став диjели и учесница Школе из Колашина Jована Томовић.

image

Извршна директорка ЦГО Далиборка Уљаревић

- фото: ЦГО

– Школа грађанског активизма за мене представља отварање нових хоризоната и велико искуство, с обзиром на то да сам jош увиjек студенткиња. Посебно сам срећна што jе акценат стављен на особе са инвалидитетом и што су разбиjане предрасуде и дисркиминациjа – поручила jе Томовић.

Предавачи у Школи грађанског активизма били су из цивилног друштва, укључуjући активисте и борце за побољшање положаjа особа са инвалидитетом у Црноj Гори, а учесници су из Бара, Херцег Новог, Даниловграда, Подгорице, Никшића, Колашина и Петињице.

Школу грађанског активизма успjешно су завршили: Борислав Ђуришић, Драган Блечић, Драган Пеjовић, Емил Хоџић, Елма Загањор, Ирена Вукчевић, Ива Лалић, Иван Савељић, Jована Боjић, Jована Томовић, Катарина Jочић, Љиљана Миловић, Мартина Лабовић, Милена Чавић, Милена Радоњић, Милош Кнежевић, Милош Спаић, Мина Капиджић, Небоjша Мирановић, Оливера Кривокапић, Романа Jекнић и Теодора Сенић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:25