/ - фото илустрација
10/11/2021 u 14:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ДПС: Запосленима омогућити да раде до 67. године

Демократска партиjа социjалиста како су казали оваквим дjелима доказуjе да води рачуна о наjбољем интересу грађанки односно грађана Црне Горе

Клуб посланика Демократске партиjе социjалиста предао jе у скупштинску процедуру предлог Закона о измjенама и допунама Закона о прекршаjима и предлог Закона о измjенама и допунама Закона о раду.

Како ДПС наводи у саопштењу, поступаjући по инициjативи Агенциjе за спрjечавање корупциjе коjа обухвата неопходност дефинисања формалних предуслова за покретање прекршаjних поступака против коалициjа и група бирача, измjеном и допуном закона форумулисано jе и усклађивање Закона о прекршаjима са Законом о финансирању политичких субjеката и изборних кампања.

- Узимаjући у обзир неповољну економску ситуациjу у држави због коjе трпи и животни стандард грађана, кључна измjена наведеног закона односи се на висину новчаних казни. Измjеном jе предвиђено да грађанке и грађани коjи у законом прописаном року плате казну, умjесто досадашњих 2/3, плаћаће 1/2 казне. Посматрано у пракси, у складу са свим наведеним, у случаjу казне од 100 еура, грађанин сада плаћа 75 еура, док би сходно овим измjенама платио 50 еура - поручуjу из ДПС-а.

Уважаваjући Инициjативу за доношење Закона о измjенама и допунама Закона о раду коjи су Скупштини Црне Горе предали Униjа слободних синдиката и Савез синдиката Црне Горе, Клуб посланика предложио jе измjенама продужење важења Општег колективног уговора коjим се омогућава да се заштити минимум права и достоjанствених услова рада запослених коjе им оваj акт гарантуjе.

- Такође, измjене предвиђаjу и враћање претходног законског рjешења коjе подразумиjева могућност да запослени раде до 67 година, уколико из било ког разлога не желе да користе могућност одласка у старосну пензиjу са навршених 66 година живота и наjмање 15 година стажа осигурања - мушкарци, односно 64 године живота и 15 година стажа осигурања - жене - наводи се у саопштењу Клуба посланика ДПС-а.

Оваквим одговорним поступањем, како истичу, Демократска партиjа социjалиста дjелима доказуjе да води рачуна о наjбољем интересу грађанки односно грађана Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 23:50