Mr Sci. Dr Dejan Mandić, specijalista urolog / Moj Lab
09/09/2021 u 14:47 h
ПРОМОПРОМО
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ne ignorišite bezazlene tegobe i simptome

Mr Sci. Dr Dejan Mandić, specijalista urolog, poliklinika Moj Lab

Pacijenti se najčešće obraćaju urologu zbog tegoba kao što su infekcije urinarnog trakta, nevoljno puštanje mokraće, kada osjete bol ili primijete pojavu krvi tokom mokrenja. Česti su i zapaljenje mokraćne bešike, upala i/ili njeno uvećanje, kamen u bubregu, seksualna disfunkcija, u nekim slučajevima se suočavaju i sa karcinomom urinarnog trakta.

Kada su u pitanju žene, infekcije urinarnog trakta su najčešće od svih bakterijskih infekcija kod žena u Evropi, a u 86% slučajeva, uzročnik je ešerihija koli. Ta bakterija je prirodni stanovnik naših crijeva, a ukoliko dospije u mokraćne puteve izaziva bolnu i upornu infekciju. 

Kada govorimo o muškarcima, česti urinarni problemi sa prostatom su: bakterijska upala prostate, benigno uvećanje prostate i karcinom prostate. Kako bi se ovaj karcinom otkrio u ranoj fazi i efikasno liječio, svim muškarcima starijim od 40 godina se preporučuju prventivni pregledi urologa jednom godišnje. 

Edukacija, prevencija i rano otkrivanje uroloških  oboljenja su  imperativ  savremene urologije i osnov za  dalje uspješno liječenje. Ne treba ignorisati ni bezazlene simptome, mogu biti znak  upozorenja za neku od potencijalno opasnih bolesti. 

Pored toga, nakon starosne dobi partnerke, muška neplodnost je najveći faktor koji utiče na mogućnost začeća, i to čak u 40% slučajeva. Olakšavajuća okolnost je to što se muška neplodnost veoma lako dijagnostifikuje i to je razlog da na prve simptome ili sumnje, posjetite urologa i uradite kompletan urološki pregled. 

Mr Sci. Dr Dejan Mandić, specijalista urolog je rođen u Nikšiću 1960.godine. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Nikšiću, a Medicinski fakultet u Beogradu 1984.godine. Pripravnički staž je obavio u Beogradu, u Gradskoj bolnici Zvezdara, a specijalizaciju iz urologije na Urološkoj klinici Medicinskog fakulteta u Beogradu 1994. godine. Magistrirao je iz oblasti urologije na istom fakultetu 2017.godine. Nakon završenog ljekarskog staža i vojne škole na VMA u Beogradu od 1986. do 1990. godine je ordinirao u Domu zdravlja u Nikšiću. Od 1990. do 1994.godine je bio na specijalizaciji urologije, a potom radio kao specijalista urolog  na Urološkom odjeljenju Bolnice Nikšić do 2001.godine, kada prelazi  na Urološku kliniku KBC Podgorica.  Član je Udruženja urologa Crne Gore, Evropske asocijacije urologa i Svjetske urološke asocijacije, autor i koautor brojnih stručnih radova iz oblasti urologije.  

  

image

Mr Sci. Dr Dejan Mandić, specijalista urolog

Moj Lab

Raduje me angažman u poliklinici Moj Lab i daje mi jednu  novu energiju. Stručan tim ljekara i medicinskih sestara upotpunjen je najsavremenijom medicinskom opremom, što pruža mogućnost jako kvalitetne dijagnostike, prevencije i liječenja pacijenata. Trudiću  se da svojim  znanjem i iskustvom dam što bolji doprinos u uspješnom liječenju pacijenata poliklinike, s posebnim fokusom na probleme muškog steriliteta.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:10