Нина Дракић, Ремон Закарија / - фото: ЕПЦГ
16/02/2022 u 15:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дракић-Закариjа: Економски развоj уз заштиту животне средине

У осврту на развоjне проjекте, предсjедница Дракић jе истакла да су нашоj земљи потребне инвестициjе у инфраструктуру

Црна Гора jе земља у коjоj се може проjектовати развоj заснован на примjени савремених стандарда заштите животне средине, оциjењено jе током састанка предсjеднице Привредне коморе др Нине Дракић са Ремоном Закариjом, шефом Канцелариjе Европске банке за обнову и развоj (ЕБРД) у нашоj држави.

- Нашоj земљи су потребне инвестициjе у инфраструктуру, као и подршка у процесима дигиталне трансформациjе и преласка из линеарне у циркуларну економиjу - истакла је Дракић.

Током разговора, Дракић jе представила дjелокруг рада кровне асоциjациjе црногорске привреде те подсjетила на значаjне активности реализоване у сарадњи са ЕБРД коjе доприносе економском развоjу Црне Горе.

- Пажљиво сам сагледао затечено стање црногорске економиjе у 2021., развоj економских прилика ће током ове године бити важна основа за будућа рjешења ове банке према бизнис заjедници - поручио је Закарија.

Он jе посебно апострофирао да се у свом досадашњем пословном ангажману бавио зеленим инвестициjама и проjектима у области енергетике, те да су инвестициjе у заштиту животне средине, као и построjења за третман отпадних вода веома битни проjекти за развоj црногорског туризма.

Изразио jе заинтересованост ЕБРД за проjекат изградње ауто пута Бар Бољаре и потенцирао важност да се он реализуjе уз поштовање међународних стандарда емисиjе издувних гасова.

image

Нина Дракић, Ремон Закарија

- фото: ЕПЦГ

Саговорници су се сагласали да коришћење грантова у оквиру фондова ЕУ, као и повољних кредитних средстава представља одличан механизам за подстицаj развоjним проjектима.

Такође, оциjењено jе да би ескпертска подршка ЕБРД-а била важна у погледу синхронизациjе црногорских циљева у области циркуларне економиjе, са већ постоjећим њиховим линиjама подршке.

У раду састанка учествовао jе и савjетник предсjеднице Коморе Драгољуб Булатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:36