Ил о / -LAZAR RUZIC
11/10/2021 u 18:56 h
Milica Krgović, Biljana Brašnjo, Milovan NovovićMilica Krgović, Biljana Brašnjo, Milovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава без регистра, породице без подршке

Од државе немам ама баш никакву помоћ ако се изузме материјално примање, а од њега нам не остане мјесечно ни цента, каже самохрана мајка Дијана Гојковић

Самохрани родитељи немају адекватну подршку надлежних органа што потврђују у својим изјавама о борби за голи опстанак. Прецизних података о броју самохраних и једнородитељских фамилија нема, а из надлежног Министарства финансија и социјалног старања у изјави за „Дан“ обећавају да ће кроз планиране измjене и допуне Закона о социjалноj и дjечjоj заштити посебну пажњу посветити овој наjосjетљивиjој категориjи становништва.

Према подацима Монстата из 2011. године, када је био задњи попис, у Црноj Гори има око 25 хиљада породица у којој су чланови мајка и jедно диjете и преко 5.000 породица чију заједницу чини отац са jедним дjететом. Колико у овом тренутку има jеднородитељских породица показаће нови попис који би требало ускоро да се спроведе.

– Министарство не располаже подацима о укупном броjу самохраних родитеља, постоји само евиденција о броjу корисника материjалног обезбjеђења коjи су самохрани родитељи и њих, према последњим подацима, има око 960. Законом о социjалноj и дjечиjоj заштити прописано jе да социjална и дjечjа заштита има за циљ унапређење квалитета живота и оснаживање за самосталан и продуктиван живот поjединца и породице – тврде у Министарству финансија и социјалног старања.

Тврде да се понашају одговорно

Из надлежног министарства су таксативно навели каква све права може остварити самохрани родитељ сходно законским прописима, наводећи да је то доказ да се у времену кризе понашају одговорно, не смањуjући плате и пензиjе, помажући социjално угроженим категориjама становништва.

– Породица и дjеца су у фокусу дjеловања ове владе и свих политика у области социjалне и дjечjе заштите – тврде из овог владиног ресора.

Предсједница Банке хране Марина Медојевић каже да држава нема никакве системске подршке за самохране породице.

– Од таквих породица буквално се праве социjални случаjеви. Министарство коjе jе предводио Кемал Пуришић, као и његови претходници, ниjесу имали податке о броjу самохраних родитеља у Црноj Гори. Ни сада из овог министарства које предводи Милојко Спајић немамо податке о броjу самохраних маjки и очева, као ни о броjу jеднородитељских породица коjе примаjу алиментациjу – истакла је Медојевићева у изјави за „Дан“.

Додаје да посебан проблем jеднородитељским породицама представља нериjешено стамбено питање.

– Наш jе предлог да се имовина, за коjу се не може доказати пориjекло, преусмjери у рjешавање стамбених питања социjално угрожених – казала је Медојевићева, наглашавајући да броjни апели Банке хране коjи траjу деценијама о оснивању алиментационог фонда нијесу уродили плодом.

Никшићанка Дијана Гојковић самохрана је мајка осмогодишњег дјечака, са којим живи у изнајмљеном стану. По основу материјалног обезбјеђења породице и дјечјег додатка њихово мјесечно примање је цијелих 108 еура, од чега 80 плате закупнину стана.

image

Дијана Гојковић

-Ж. Ш.

– Алиментацију нијесам успјела да остварим, па сам одустала да тражим и даље. Тешко је описати како и од чега живимо, спас нам је оброк из Народне кухиње који добијамо свакодневно. Неизмјерно сам захвална тим људима јер нам храну донесу кући, пошто здравствено нијесам у могућности да сама одем код њих и донесем – испричала је Гојковићева.

Тврде да се понашају одговорно

Из надлежног министарства су таксативно навели каква све права може остварити самохрани родитељ сходно законским прописима, наводећи да је то доказ да се у времену кризе понашају одговорно, не смањуjући плате и пензиjе, помажући социjално угроженим категориjама становништва.

– Породица и дjеца су у фокусу дjеловања ове владе и свих политика у области социjалне и дjечjе заштите – тврде из овог владиног ресора.

Њен син је основац и књиге добија бесплатно, али све друго самохрана мајка с муком обезбјеђује.

– Од државе немам ама баш никакву помоћ ако се изузме материјално примање, а од њега нам не остане мјесечно ни цента – казала је она.

За разлику од ње, самохрана мајка Десанка Лучић има већа примања, али и даље тешко опстаје. Њен син Данило (22) је особа са најтежим видом инвалидитета, нити прича, нити хода, она га храни и облачи. Уз Данилову туђу његу и инвалиднину Десанка прима и 200 еура као мајка особе са инвалидитетом, али је то примање привремено.

image

Десанка Лучић

-Ж. Ш.

– За Данила имам и бесплатне пелене и већину лијекова који су му потребни, али имам и бројне трошкове за све остало што му је неопходно, а што морам да платим. Имам у комшилуку и добре људе који нам помажу, а од државе додатне помоћи нема и то би требало напокон да се уреди, да и ми имамо колико-толико достојан живот – испричала је Лучићева.

Бјелопољка Санела Ровчанин је једна од самохраних мајки, која се годинама бори за статус жена које су остале саме да подижу своју дјецу. И успјела је у свом науму. Данас има два успјешна студента, који су примјер у средини у којој живе. Санела се у међувремену запослила, ради као асистент у настави а, како каже, има привилегију да је стамбено ситуирана, с обзиром на то да јој је у наследство остао дио породичне куће.

– Није се било лако носити са свим изазовима које доноси позиција самохране мајке. Требало је све издржати и без помоћи било кога, кад је у питању локална заједница или држава, доћи до позиције да кажеш да си успјела у томе. Ипак, нијесу све самохране мајке у мојој позицији, зато што су економски зависне имају подоста проблема. А све су такорећи остављене на милост и немилост – прича Санела.

Она додаје да је положај самохраних мајки у континуитету лош.

– Друштво не води рачуна о њима. Свједоци смо да се помажу ови или они, док самохране мајке као да не постоје, нико их и не спомиње –наводи Ровчанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:05