/ - FOTO: THOMAS CHARTERS- UNSPLASH
17/08/2021 u 17:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава мора новинарима обезбједити сигурност и несметан рад

По нашој евиденцији, ово је већ осми озбиљан напад на црногорске новинаре од почетка године што је доказ да амбијент за рад новинара постаје све тежи, наводи се у саопштењу Комисије

Држава мора новинарима обезбиједити сигурност и несметан рад у интересу јавности и развоја демократског друштва, сматрају у Комисији за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија.

Комисија најоштрије осуђује пријетње и „кукавички“ вербални напад на директорку Центра за истраживачко новинарство Милку Тадић Мијовић. Они су казали да је према расположивим информацијама нападач знао о коме се ради.

Како су казали, повод за озбиљне пријетње усамљеној жени на паркингу је новинарски рад Тадић Мијовић и њених колега, који се не свиђа особи која већ има досије насилничког понашања и угрожавања безбједности других људи.

- По нашој евиденцији, ово је већ осми озбиљан напад на црногорске новинаре од почетка године што је доказ да амбијент за рад новинара постаје све тежи, чему су допринијели општи пораст тензија у друштву и све мање цивилизованог дијалога о било чему- наводи се у саопштењу Комисије.

Они су казали да велики допринос има и етаблирана некажњивост за већину пријетњи, напада и убиство новинара из претходног периода.

Из Комисије су прелиминарно похвалили поступање полиције и тужилаштва у рјешавању већине овогодишњих напада.

- Али ћемо пажљиво пратити даљи ток истрага у оквиру својих надлежности, а позивамо их да увијек, па и у овом случају, темељно испитају постоје ли организатори и налогодавци за овакве нападе на слободу медија- каже се у саопштењу.

Они су додали да предложене измјене Кривичног законика држави могу у томе помоћи и позвали су Скупштину да их што прије усвоји.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:26