/ Мнистарством јавне управе, дигиталног друштва и медија
13/05/2021 u 12:58 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Државна помоћ комерцијалним и локалним радио и ТВ емитерима

Право на коришћење државне помоћи имају они емитери који су измирили редовне обавезе према Радио-дифузном центру почев од 2017. године

Влада је, на предлог Министарства економског развоја, а у сарадњи са Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија, донијела одлуку да се, у склопу програма државне помоћи 2018-2021, комерцијалним и локалним радио и ТВ емитерима одобри помоћ и оним емитерима који нијесу уредно измирили обавезе из 2020. године према Радио- дифузном центру.

Право на коришћење државне помоћи имају они емитери који су измирили редовне обавезе према Радио-дифузном центру почев од 2017. године, што се доказује потврдом  коју издаје ово тијело. Ова одлука је донијета имајући у виду изазовну економску ситуацију проузороковану пандемијом коранавируса.

- У претходном трогодишњем периоду, државна помоћ је успјешно реализована, дуг емитера је значајно смањен, а планирана средства за ову врсту помоћи за 2021. годину износе око 400.000,00 еура. Према извјештајима Радио-дифузног центра, сума планираног износа државне помоћи за 34 радио и ТВ емитера који су измирили своје обавезе за 2020. годину је 346.991,45 еура, а износ планиране помоћи за 14 емитера који нијесу извршили плаћања уговорених обавеза према РДЦ- у за претходну годину је 39.697,84 еура. Такође, на иницијативу Министарства у циљу превазилажења тешке финансијске ситуације комерцијалних радио и ТВ емитера усљед пандемије коронавируса, Управни одбор Организације за заштиту права аутора музике Црне Горе (ПАМ ЦГ) је донио Одлуку да се комерцијални радио и ТВ емитери ослободе  накнаде за коришћење репертоара ПАМ ЦГ за три мјесеца или, по њиховом избору, 30 одсто мјесечне накнаде  за читаву 2021. годину- саопштено је из министарства.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:51