Parada ponosa / PARADA PONOSA - LAZAR RUZIC
20/01/2022 u 09:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Двадесет чланица Коалиције Заједно за ЛГБТИQ траже од Бечића да покрене поступак против Вучуровића

Вјерују да је предсједник Скупштине Црне Горе, упознат са говором мржње и хомофобним ставовима које је посланик Вучуровић изнио током расправе о измјенама Закона о социјалној и дјечјој заштити крајем прошле године

Двадесет чланица Коалиције Заједно за ЛГБТИQ права упутило је Ургенцију предсједнику Скупштине Црне Горе, Алекси Бечићу у којој је тражено да се у складу са његовим надлежностима, а на основу члана 16 Етичког кодекса, пријавом покрене поступак против посланика, предсједника Одбора за људска права и слободе Скупштине Црне Горе Јована Вучуровића због кршења Етичког кодекса и то нарочито због кршења члана 5.

 - Овим чланом прописана је дужност посланика да своју функцију обавља непристрасно, без предрасуда и дискриминације у односу на расу, вјеру, пол, националну припадност, животно доба, брачни статус, сексуалну оријентацију, социјално имовински статус и сваку различиитост, поштујући и штитећи људска права и слободе, што је разрађено у члановима 6, 7, 8 и 9, а за које потписници ургенције сматрају да их је посланик Вучуровић све прекршио. Како то процедуре и прописују, на основу пријаве предсједника Скупштине, замјеник/ца господина Вучуровића, на основу члана 14 Кодекса, треба да сазове сједницу Одбора за људска права и слободе и предложи дневни ред са актима који се односе на повреду Кодекса. Ако то не буде учињено, у том случају предсједник Скупштине Црне Горе може сазвати ту сједницу Одбора, а како овај члан то и прописује - наводе они.

Вјерују да је предсједник Скупштине Црне Горе, упознат са говором мржње и хомофобним ставовима које је посланик Вучуровић изнио током расправе о измјенама Закона о социјалној и дјечјој заштити крајем прошле године.

 - Додатно, након реаговања наше Коалиције на његове изјаве, посланик Вучуровић је и јавно вријеђао све активисте и активисткиње који/е се боре за права ове маргинализоване групе у Црној Гори, чиме је само потврдио своје дискриминаторске ставове и још једном показао да је недостојан функције предсједника Одбора за људска права и слободе. Сматрамо да је посланик Вучуровић грубо прекршио чл. 9а Закона о забрани дискриминације који се односи на говор мржње, као и чл. 443 Кривичног законика, да је прекршио Етички кодекс посланика и да треба да буде смијењен са функције предсједника, односно члана Одбора за људска права - наводе они.

Сматрају да функција предсједника Одбора за људска права и слободе носи посебну одговорност, те да је посланик Вучуровић, кршећи опште етичке принципе у раду посланика, показао да је посебно недостојан да обнаша ту важну и одговорну функцију.

  - Сматрамо да посланик Вучуровић није достојан ни чланства у Одбору за људска права и слободе, јер очигледно не може допринијети раду Одбора чија је надлежност да прати и оцјењује усклађеност закона и праксе Црне Горе са правном тековином Европске уније. Мишљења смо да је Скупштина Црне Горе, као највиша инстанца законодавне власти и представнички дом свих грађана и грађанки Црне Горе и у обавези да их штити од злоупотребе позиција моћи од стране оних који треба да штите Уставом и законима загарантована права свих - додају.

Имајући у виду да сваки посланички клуб може да иницира поступак за смјену господина Вучуровића, очекују да политичке партије посвећене демократији која подразумијева поштовање људских права то и учине.

НВО Qуеер Монтенегро

НВО Јувентас

Асоцијација Спектра

НВО Стана

НВО Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ)

НВО Црногорски женски лоби

НВО Сигурна женска кућа

НВО АНИМА – Центар за женско и мировно образовање

НВО Центар за развој невладиних организација (ЦРНВО)

НВО Центар за грађанско образовање (ЦГО)

НВО Акција за људска права

НВО Центар за демократију и људска права (ЦЕДЕМ)

НВО Прима

НВО Унија средњошколаца

НВО Центар за женска прва

НВО Активна зона

НВО Центар за ромске иницијативе

НВО Центар за афирмацију РЕ популације

НВО СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Никшић

Црногорски олимпијски комитет

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:15