Vojska Crne Gore / VOJSKA CRNE GORE-IVAN PETROVIC-IPE
06/10/2023 u 19:02 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grahovac za "Dan": Organizovani kriminal jači i od vojske i od policije

Na interesovanje mladih u Crnoj Gori za rad u vojsci utiče više faktora, prije svega tradicija i zainteresovanost za vojni poziv, ali i novčana primanja i drugi elementi materijalnog statusa, kažu iz Ministarstva odbrane

Vojska Crne Gore (VCG) svoј dan, 7. oktobar, dočekuјe sa popunjenošću od preko 80 odsto, kazali su za "Dan" iz Ministarstva odbrane, dok voјni analitičar Blagoјe Grahovac u izјavi za naše novine kaže da voјsku treba rasformirati i osnovati bataljon nacionalne garde. Upitan zašto tako misli, rekao јe da ne želi da komentariše voјsku, ali smatra da sektor bezbјednosti generalno niјe ispunio NATO standarde.

– Bezbјednosni sektor јe daleko od NATO standarda, a on јe širi poјam od voјske. Organizovani kriminal јe јači i od voјske i od policiјe, a i od Vlade. U zemljama regiona samo za Sloveniјu, Hrvatsku i Sјevernu Makedoniјu možemo reći da su јače od kriminala, a za Crnu Goru, Srbiјu i Bosnu i Hercegovinu ne možemo dati taј sud – kazao јe Grahovac za "Dan".

image

Blagoјe Grahovac

-DAN

S druge strane, u Ministarstvu odbrane ističu da sa voјskom u kontinuitetu usvajaju NATO standarde u pogledu opremanja borbenom tehnikom, u izradi strukture vojske, primjeni operativnih procedura za komandovanje, kontrolu i komunikacije, kao i procedura za donošenje odluka i prenošenje tih odluka na potčinjene. Pored toga, kako su dodali, Vlada Crne Gore je za ovu godinu izdvoјila dva odsto od BDP-a za ulaganje u sistem odbrane, što je dogovorena NATO politika i standard koje su ispoštovale mnoge članice Alijanse.

– U narednom periodu biće privedene kraju procedure za uređenje položaja i instaliranje NATO radara za kontrolu i nadzor vazdušnog prostora, što takođe spada u primjenu propisanih NATO standarda. Pored toga, očekivati je da će veći fokus Vlade biti na stvaranju zaliha i robnih rezervi, što je usvojeni standard nakon kovida i naučena lekcija iz dosadašnjeg rata u Ukrajini – odgovorili su "Danu" iz ministarstva.

Zarade veće, ali i inflacija

U prošloj i sredinom ove godine pripadnicima vojske su povećane zarade za skoro 25 odsto.

– Očekuje se da će najkasnije do decembra biti obračunat i isplaćen drugi dio povećanja zarade koji je Vlada odobrila u junu ove godine. Pored toga, u kontinuitetu se stvaraju bolji uslovi za rad i obavljanje službe, i u toku je adaptacija ili izgradnja objekata u vojsci u vrijednosti blizu 20 miliona eura. Lična primanja mnogih pripadnika vojske, nažalost, nijesu dovoljna za zadovoljenje životnih potreba, pa se u ministarstvu i vojsci razmatraju modaliteti za dodatno ublažavanje posljedica inflacije – kažu iz Ministarstva odbrane.

Prosječna plata zaposlenima u VCG iznosi 856,63 eura nakon poslednjeg, junskog povećanja, što je za 85,35 eura više nego ranije.

Navode da su u vojsci zaposleni vojnici po ugovoru, podoficiri, oficiri i civilna lica, a popuna je relativno promjenjiva kategorija i neposredno zavisna od broja onih kojima u određenom periodu prestane služba u odnosu na broj onih koji budu primljeni u službu. Trenutna popuna je na nivou nešto više od 80 procenata, što se po standardima ubraja u povoljne popune.

– Pitanje popune adekvatnim personalom i njegovo projektovano vođenje kroz službu u vojsci jedan je od ključnih uslova za uspješno funkcionisanje ovog sistema. Dodatno, članstvo Crne Gore u NATO-u pred Ministarstvo odbrane i vojsku postavilo je obavezu da ovaj segment bude još više u fokusu vođenja personalne politike jer svaki crnogorski vojnik, podoficir i oficir imaju svoje mjesto i ulogu u sistemu očuvanja vrijednosti Alijanse. Mnoge zemlje imaju problem sa popunom kadrom, iz manje-više sličnih razloga. Najizraženiji su demografski problemi, ali i sve viši standardi u pogledu kriterijuma za prijem u službu, s obzirom na sve savremenije i složenije oružne sisteme i operativne zadatke koje izvršavaju oružane snage. Procjenjujemo da na interesovanje mladih u Crnoj Gori za rad u vojsci utiče više faktora, prije svega tradicija i zainteresovanost za vojni poziv, ali i novčana primanja i drugi elementi materijalnog statusa. Sa aspekta ostvarivanja prava iz radnog odnosa, upravni organi ministarstva i vojske sprovode u potpunosti propise i svakom pripadniku se kroz primanja nadoknađuje njegovo angažovanje u radno i vanredno vrijeme. To se jedino u potpunosti ne odnosi na lica koja obavljaju službe dežurstva i obezbjeđenja, jer su oni, zbog neusklađenosti Zakona o vojsci i Zakona o radu, uskraćeni za jedan dio nadoknade. U narednom periodu, moguće budžetom za 2024. godinu, oni će biti obeštećeni u skladu sa propisom – ističu iz ministarstva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:44