Nacrt zakona / - ILUSTRACIJA
10/05/2024 u 13:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grupa NVO predlaže izmjene dva medijska zakona

Grupa od 30 nevladinih organizacija (NVO) predložila je izmjene nacrta Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu, sa ciljem, kako su kazali, unapređenja medijskog okvira i jačanja demokratskih principa u tom sektoru.

Grupa NVO saopštila je da je predlog izmjena dostavila Vladi Crne Gore i Ministarstvu kulture i medija, kako bi podržala dalje reforme medijskih usluga i javnog servisa, prepoznate u izvještajima Evropske komisije, Fridom hausa i od drugih međunarodnih relevantnih adresa.

Oni su ocijenili da određena rješenja iz nacrta tih zakona predstavljaju veliki korak unazad, kao što je izbor članova upravljačkih struktura kojima se daje kao prednost samo podrška potpisa i NVO.

- Vjerujemo da će nadležni da prepoznaju i usvoje naše predloge, prije svega one koji se odnose na proces izbora članova upravljačkih tijela Javnog servisa i Agencije za elektronske medije (buduće Agencije za audiovizuelne medijske usluge) i da će rad ovih tijela biti unaprijeđen - kaže se u saopštenju 30 NVO.

Navodi se da 30 NVO očekuje da će tad tih tijela biti transparentniji i pravedniji u odnosu na NVO sektor i interese građana Crne Gore. Grupa NVO je navela da je trenutnim nacrtima, između ostalog, predviđeno samo iskustvo unutar VII-1 stručne spreme, ali ne i oblasti iz kojih bi budući kandidati dolazili.

Oni su istakli da takav pristup otvara prostor za malverzacije i partijski kadar koji nema iskustva iz oblasti ljudskih prava, medija i kulture.

Kako su rekli, takva ograničenja ne uzimaju u obzir širu društvenu raznolikost i stručnost potrebnu za efikasno vođenje i upravljanje medijskih kuća.

- Stoga predlažemo uvođenje jasnih kriterijuma koji bi osigurali da kandidati imaju relevantno iskustvo i kompetencije u oblasti medija, ljudskih prava i kulture, što bi doprinijelo integritetu i nepristranosti medijskog sektora - kaže se u saopštenju.

Ističe se da je potrebno osiguranje pravednih i transparentnih procesa u izboru članova upravljačkih tijela medijskih institucija, što omogućava participaciju relevantnih stručnjaka iz različitih područja i doprinosi boljem odražavanju raznolikosti i interesa građana.

- Ohrabrujemo otvoren dijalog i saradnju između Vlade, medijskih predstavnika i civilnog društva u procesu donošenja zakona kako bi se osigurala adekvatna reprezentacija različitih perspektiva i potreba - kaže se u saopštenju.

Poručuje se da samo kroz inkluzivan i transparentan proces može biti izgrađen medijski sektor koji će zastupati interese i vrijednosti svih građana Crne Gore.

U grupi od 30 NVO koje su predložile izmjene dva medijska zakona su LGBT Forum Progres, Inicijativa mladih za ljudska prava, NVO Sačuvajmo Sinjajevinu, Organizacija KOD, ADP Zid, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – Lupa i Mreža za promjene.

Među tim NVO su i Akcija za socijalnu pravdu, Karika Rožaje, Udruženje za podršku Roma i Egipćana Berane, Euromost, LGBTIQ Socijalni Centar, Poligon za žensku izuzetnost – Sofija, Korifej teatar, Građanska Alijansa, Eko centar, Kulturni centar Homer, Novi poredak i MOGUL.

U grupi su i Punta institut, Monte Lingva, Udruženje paraplegičara Podgorica, Kesten, Zaštita eko biodiverziteta, Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore "Defendologija", Cmiljače, Romsko srce, Omladinski romski klub Trebjesa, Institut za konstruktivne politike – Konstrukt i Koalicija NVO "Romski forum za integracije".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 17:25