Ministar socijalnog staranja / - FOTO: MINISTARSTVO
24/10/2024 u 10:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gutić-Marsela: Nastavak dobre saradnje između Crne Gore i Italije

Ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić održao je sastanak sa ambasadorkom Republike Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom.

Tokom sastanka, ministar Gutić i ambasadorka Marsela razgovarali su o unaprjeđenju bilateralne saradnje između Crne Gore i Italije u oblasti socijalne zaštite, porodice i demografije.

Fokus razgovora bio je na razmjeni iskustava i dobrih praksi u oblasti socijalne politike, podrške porodicama, kao i inicijativama za poboljšanje demografske slike kroz adekvatne politike podrške porodici.

Ministar Gutić je istakao važnost nastavka saradnje u implementaciji aktivnosti i projekata koji će doprinijeti socijalnoj pravdi i ravnopravnosti u društvu, kao i razvoju usluga koje pružaju podršku porodicama i pojedincima u stanju socijalne potrebe.

- Crna Gora je Ustavom definisana kao država socijalne pravde i u tom kontekstu nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju socijalnoj politici i ono što je bitno naglasiti je da bi socijalna politika trebalo da bude što efikasnija i usmjerena onima kojima je pomoć stvarno potrebna. Ne želimo da se bavimo samo posljedicama lošeg stanja u kojem se nađu pojedinci, nego da pokušamo da preveniramo određene situacije i da usmjerimo aktivnosti u tom pravcu - kazao je ministar Gutić. 

Ministar se osvrnuo i na nedavno objavljene podatke popisa stanovništva i kazao da oni ne predstavljaju veliko iznenađenje, ali da je potrebno da sada država, na bazi konkretnih podataka, uloži dodatne napore kako bi demografska slika bila bolja.

- Identifikovanjem novih nadležnosti koje se tiču brige o porodici i demografije u konkretan resor, Vlada Crne Gore pokazuje odgovornost prema izazovima brzog života koji ugrožava porodicu i migratornih kretanja koja su neminovnost. Pred ovim ministarstvom je dosta posla, a u svom radu ugledaćemo se na primjere dobre prakse i rješenja razvijenih država - dodao je ministar.  

Ambasadorka Marsela je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između dvije države, istakavši značaj rada na projektima koji unaprjeđuju uslove života najugroženijih kategorija stanovništva. Ona je kazala da su, kada je riječ o popisu stanovništva, važna dva aspekta.

-Dva aspekta su veoma važna, a to je iseljavanje sa sjevera Crne Gore i starenje stanovništva. Ovi fenomeni su značajni i bilo bi korisno sprovesti politike koje bi navele mlade da ostanu u zemlji, a ne da je napuštaju -  navela je Marsela, izrazivši uvjerenje da će ministar Gutić zajedno sa svojim timom nastaviti da posvećeno sprovodi sve politike u nadležnosti resora kojim rukovodi i da će postići dobre rezultate.  

Obje strane su izrazile spremnost za dalji razvoj partnerskih odnosa, kroz realizaciju zajedničkih projekata i inicijativa koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana i građanki Crne Gore.

Na kraju sastanka, ambasadorka Marsela se zahvalila ministru na gostoprimstvu i konstruktivnom razgovoru, uz zajedničku poruku da će se saradnja između dvije države nastaviti i dodatno unaprjeđivati u narednom periodu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 10:16