Helikopter Vojske CG (
11/08/2021 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Хеликоптер Војске ЦГ упућен у С.Македонију: Помоћ у борби против ватрене стихије

Република Сјеверна Македонија је преко Евроатлантског центра за координацију одговора на катастрофе затражила међународну помоћ усљед бројних пожара и очекиваног погоршања

Хеликоптер Војске Црне Горе Белл 412 с летачком посадом упућен је данас у Републику Сјеверну Македонију, по одлуци Савјета за одбрану и безбједност,  како би помогао у борби против пожара који букте том земљом.

-Република Сјеверна Македонија је преко Евроатлантског центра за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) затражила међународну помоћ усљед бројних пожара којима је погођен источни дио државе и очекиваног погоршања ситуације.   EADRCC је примарни цивилни механизам НАТО-а за реаговање у ванредним ситуацијама. Оперативан је 24/7 и доступан свим чланицама Алијансе и земљама партнерима. Центар је задужен за координацију захтјева и понуда за пружање помоћи у ванредним ситуацијама-маводе из Министарства одбране.

image

Helikopter Vojske CG (Foto: Ministarstvo odbrane)

Замјеник начелника Генералштаба ВЦГ, пуковник Жељко Радуловић, пожелио је посади успјешно и безбједно извршење задатка, нагласивши да је сигуран да ће све активности обавити професионално, на понос Војске и државе.

image

Helikopter Vojske CG (Foto: Ministarstvo odbrane)

-Војска Црне Горе кредибилан је савезник и задовољство нам је када можемо да помогнемо нашој савезници Републици Сјеверној Македонији, земљи са којом имамо дуготрајну сарадњу и партнерство- истакао је он.

image

Helikopter Vojske CG (Foto: Ministarstvo odbrane)

Радуловић је казао да је овакав вид подршке веома значајан јер јача партнерства и интероперабилност између безбједносних институција држава региона, како би што ефикасније,  заједнички, одговориле на изазове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:29