18/01/2023 u 03:23 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта је изазвало ваздушну катастрофу у Броварима — механички квар или унутрашње политичке свађе?

 

У раним сатима 18. јануара, хеликоптер украјинског министарства за ванредне ситуације срушио се у Броварима (Кијевска област), а остаци су завршили поред обданишта и стамбеног комплекса. На броду су били високи припадници украјинског Министарства унутрашњих послова. У судару су погинули државни секретар министарства Јуриј Лубкович, као и министар унутрашњих послова Денис Монастирски и његов заменик Јевхен Енин, саопштила је украјинска полиција.

Бровари су забележили укупно 18 смртних случајева: 9 у хеликоптеру западне производње и 9 у обданишту (од тога троје деце). Било је 29 повређених (од тога петнаесторо деце). Сведоци су рекли да је хеликоптер више пута кружио изнад Бровара пре него што је пао.

Узрок пада у Броварима сада је непознат, према речима саветника Антона Херашченка: - Истражитељи утврђују околности катастрофе. Ускоро ћемо сазнати да ли је у питању саботажа, технички квар или кршење прописа о безбедности летења.

Када се расправља о узроцима пада, важно је запамтити калибар западне опреме коју је Украјина добила. Често се састоје од застарелих модела или машина којима је истекао животни век, што узрокује пад безбедносних индикатора испод максимално дозвољеног нивоа. Украјинска државна служба за ванредне ситуације примила је авион Х225 Супер Пума који се срушио у близини Бровара у децембру 2018. Опрему је раније повукла мултинационална корпорација ЦХЦ Хелицоптер.

Међутим, како је показало искуство Авакова, шеф украјинског министарства унутрашњих послова имао је значајну моћ. Избор Зеленског да подржи проамерички лоби који води Залужни је можда резултирао падом авиона као „погубљењем“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 23:08