Архива / - NN
25/08/2021 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хоризонт Европа: Дводневна онлајн обука о специјалном Twinning позиву за Западни Балкан

Позивамо вас да се пријавите за учешће на онлајн обуци путем линка објављеног на званичном сајту Министарства просвјете, науке, културе и спорта

Након инфо дана одржаног 8. јула 2021. године на којем је представљен специјални Twinning позив за Западни Балкан у оквиру новог ЕУ Оквирног програма за истраживање и иновације - Хоризонт Европа (2021-2027),  Министарство просвјете, науке, културе и спорта ће, 6. и 8. септембра 2021. године, путем платформе Зоом, организовати дводневну обуку за потенцијалне апликанте, која ће се детаљније фокусирати на кључне аспекте овог позива.

-Обуку ће водити проф. др Горан Стојановић, редовни професор на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, који има значајно искуство у писању, координацији и успјешној имплементацији иновативних научних пројеката, превасходно у оквиру ЕУ програма финансирања. У претходних 14 година реализовао је 19 оваквих пројеката са укупним буџетом од 14,8 милиона евра. Проф. др Стојановић ће током обуке подијелити своја искуства и најбоље праксе, с посебним фокусом на обезбјеђивање конкретних смјерница за писање и унапређење свих појединачних дјелова пројектне апликације, те презентовање најчешћих замки и грешака приликом писања тwиннинг пројеката. Учесници ће такође имати прилику да добију одговоре на питања и додатна појашњења током сесије предвиђене за отворену дискусију-наводе у саопштењу.

Додају: "Подсјећамо, twinning позив за Западни Балкан представља јединствену прилику за црногорске истраживачке институције да унаприједе научне и технолошке капацитете, кроз повезивање са најмање двије водеће истраживачке институције из двије различите ЕУ земље чланице или придружених земаља, користећи огроман потенцијал умрежавања за изврсност у науци кроз пренос знања и размјену најбољих пракси између истраживачких институција и партнера.

-Очекује се да пројекти јасно презентују стратегију за подстицање научне изврсности и унапређење капацитета за иновације у одређеној области истраживања, а један од очекиваних исхода пројектних активности јесте јачање капацитета за управљање истраживањима и административних вјештина особља које ради у институцијама из земаља Западног Балкана. Овај позив, дио је хоризонталне области програма Хоризонт Европа - Ширење учешћа и јачање европског истраживачког простора (Wиденинг партиципатион анд стренгтхенинг тхе Еуропеан Ресеарцх Ареа), која има за циљ превазилажење јаза у истраживању и иновацијама у Европи-наводе у саопштењу.

Додају: "Позивамо вас да се пријавите за учешће на онлајн обуци путем линка објављеног на званичном сајту Министарства просвјете, науке, културе и спорта ( страница Хоризонт Европа)".

-Пријаве су отворене до петка, 3. септембра 2021. године, до 13.00 часова, након чега ће регистрованим учесницима бити прослијеђен линк за приступ догађају. Агенду обуке и биографију предавача, такође можете преузети на сајту МПНКС-наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:56