Душко Јовановић / - Дан
26/05/2021 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ХРА: Још нема одговора ко је убио Душка Јовановића

- Очекујемо да Влада хитно обезбиједи ангажовање страног експерта који би Комисији за надзор над истрагама напада на новинаре помогао да сагледа досадашње вођење истраге убиства Јовановића - кажу у ХРА

Акција за људска права (ХРА) констатује да се и седамнаеста годишњица убиства главног и одговорног уредника дневног листа Дан, Душка Јовановића, дочекује без одговора на питања ко је све учествовао у том убиству, ко га је и зашто наручио, али и ко је одговоран за то што до данас истрага није довела до озбиљнијих резултата.

- Очекујемо да Влада хитно обезбиједи ангажовање страног експерта који би Комисији за надзор над истрагама напада на новинаре помогао да сагледа досадашње вођење истраге убиства Јовановића. Подсјећамо да је одлуку о ангажовању страног ескперта претходна Комисија донијела још у октобру 2018. године, али да у претходне двије и по године он из непознатих разлога није ангажован. Још увијек нема одговора на питања која смо 2016. године поставили у извјештају "Нерасвијетљено убиство директора и главног уредника дневног листа Дан Душка Јовановића – питања без одговора", као што су – да ли је адекватно истражено ко је све пријетио Јовановићу, шта је урађено да би се Јовановић заштитио, да ли је Служба државне безбједности водила Јовановићев досије, да ли га је пратила, да ли су испитани сви свједоци који се појављују у овом случају, да ли су испитане све примједбе правних заступника породице Јовановић на ток вођења истраге? - истичу у ХРА.

Главна препорука извјештаја ХРА је била да се ангажује инострани стручњак за кривичне истраге атентата који би непристрасно сагледао што је све предузето у истрази убиства Душка Јовановића и дао препоруке за њено даље вођење.

- Комисија за праћење истрага напада на новинаре је на сједници одржаној 11.10.2018. године донијела одлуку да се ангажује инострани стручњак за истрагу атентата. Комисија је 19. октобра 2018. године упутила допис Влади, у којем је наведено да ће, у циљу откривања починилаца и налогодаваца убиства у случају Душка Јовановића, али и другим случајевима гђе је потребно унаприједити ђелотворност истраге, предложити ангажовање страног експерта из Европе или Америке – ФБИ агента из разних области (балистике, форензике, судске медицине), као што је то урадила и Управа полиције у случају рањавања новинарке Оливере Лакић. Након разговора са премијером Душком Марковићем, 4. марта 2020. године, предсједник Комисије за праћење истрага напада на новинаре Никола Марковић објавио је да је Влада донијела одлуку да ангажује иностраног експерта, али нажалост то ни послије тога није урађено - кажу у Акцији за људска права..

Они истичу да имајући у виду значај расвјетљавања овог случаја за црногорско друштво и обавезу коју је држава имала да убиство посљедњих 17 година истражује по европским стандардима дјелотворности, апелује на Владу да хитно ангажује експерта у циљу објективног и посебно стручног сагледавања тока и резултата досадашње истраге убиства Душка Јовановића.

-Таква анализа би помогла и рад нове Комисије за праћење истрага напада на новинаре и била у општем интересу спровођења правде и обезбјеђења слободе изражавања и владавине права у Црној Гори- закључују у ХРА.

          

      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:55