Милена Поповић Самарџић / - Архива
05/01/2022 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ХРА: Преиспитати разлоге за смјену епидемиолошкиње Поповић-Самарџић

Како истичу, Др Поповић-Самарџић, епидемиолошкиња, недавно је јавно истакла да су мјере за заштиту од корона вируса у Црној Гори по њеном мишљењу недовољно озбиљне.

Акција за људска права (ХРА) изражава забринутост због смјене др Милене Поповић-Самарџић са мјеста начелнице једног одјељења у Институту за јавно здравље Црне Горе, имајући у виду да је могући разлог за ту смјену слобода говора.

Како истичу из ХРА, Др Поповић-Самарџић, епидемиолошкиња, недавно је јавно истакла да су мјере за заштиту од корона вируса у Црној Гори по њеном мишљењу недовољно озбиљне.

Извршна директорица ХРА, Теа Горјанц-Прелевић упутила је данас писмо министарки здравља др Јелени Боровинић–Бојовић у којем је апеловала на министарку да сазове сједницу Одбора директора Института за јавно здравље, на којој би се преиспитали разлози за смјену др Поповић-Самарџић.

 - Др Поповић-Самарџић у континуитету представља глас разума и залагања за бескомпромисну примјену највиших епидемиолошких стандарда. Сузбијање тог гласа не користи ни здрављу ни неопходном дијалогу о његовој заштити у Црној Гори -  истакла је у писму Горјанц-Прелевић.

ХРА подсјећа да су надлежности Института очување, унапређење и заштита јавног здравља, као и научно-истраживачки рад, и сматрамо да би било посебно непримјерено, неоправдано и обесхрабрујуће кажњавати запослене у Институту због јавног изношења мишљења у општем интересу заштите живота и здравља за вријеме пандемије са посебно тешким посљедицама у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:59