Photo by Hush Naidoo Jade Photography on
24/08/2021 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мира Контић в.д. директорице Института за љекове

Поред регулаторних и нормативних послова у области љекова и медицинских средстава посједује искуство у европским интеграцијама и међународној сарадњи

На сједници Управног одбора Института за љекове и медицинска средства одржаној 23. августа 2021. године, за вршитељку дужности директорице Института именована је Мира Контић, кандидаткиња са више од петнаест година искуства на најодговорнијим позицијама у различитим областима јавног здравља.

-Она је одабрана након детаљне анализе квалификација пријављених кандидата, а у складу са јавним интересом, Законом о љековима (,,Службени лист ЦГ” број 80/20) и Статутом Института од 20.09.2020. године.Полазећи од обавезе Управног одбора да утврди пословну политику Института и доноси законом прописане одлуке, на сједници је констатовано да је од изузетног значаја да се за в.д. директора изабере лице које ће ефикасно и одговорно радити на извршавању ових одлука. Неопходно је поставити темеље за даљи развој ове институције, на челу са лидером са искуством у јавној администрацији, регулативи у области љекова и медицинских средстава, европским интеграцијама, а нарочито у институционалној сарадњи са државним и невладиним сектором, као и фармацеутском индустријом. Грађење чврстих, партнерских и равноправних односа са свим чиниоцима у систему допринијеће јачању Института, али и развоју фармацеутске индустрије, као и привреде у цјелости-наводе у саопштењу из Институт за љекове и медеицинска средства.

Додају да Мира Контић има више од петнаест година радног искуства у различитим областима јавног здравља, а тренутно је запослена у Кабинету директора Института на пословима усаглашавања регулативе са Европском унијом и пословима међународне сарадње.

-Рођена је у Никшићу, 1982. године, гдје је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је и магистрирала на Правном факултету у Београду, на смјеру за међународно право и међународне односе. Каријеру је започела у Министарству здравља Републике Србије на пословима регулативе у области здравственог осигурања, биомедицине и финансирања у здравству. Стекла је искуство на нормативним и пословима европских интеграција и међународне сарадње у Министарству правде и Министарству пољопривреде. На регулаторним пословима у области љекова и медицинских средстава ради од 2013. године, првобитно у Министарству здравља Републике Србије, а затим од марта 2020. године у Институту за љекове и медицинска средства Црне Горе-наводе они.

Додају: "Поред регулаторних и нормативних послова у области љекова и медицинских средстава посједује искуство у европским интеграцијама и међународној сарадњи, као и у одбрани државних интереса пред националним и европским ауторитетима".

-Сертификовани је едукатор у више стручних области из надлежности Института, као што су спровођење едукација о примјени прописа, надзорних провјера производње и промета љекова и медицинских средстава на велико. Течно говори енглески језик и била је званични редактор за прописе Европске комисије. Такође се служи руским, шпанским и италијанским језиком. Била је члан Етичког одбора Србије. Учествовала је као посматрач у раду ЕМАЦОЛЕX-а, тијела Европске агенције за љекове које чине правници држава чланица који израђују и примјењују европске директиве. Описано искуство и знања стечена у респектабилним институцијама директно су примјењива како у контексту прилика у региону, тако и процесу приступања ЕУ-објаљњавају из Института.

Додају: "Изабрану в.д. директорице карактерише отвореност за сарадњу, колегијалност и способност за презентацију и представљање Института другим институцијама и партнерима. Наведене личне особине снажно подржавају стратешки циљ отварања Института према стручној и општој јавности, индустрији и међународним институцијама". 

-Из свих наведених разлога, чврсто смо увјерени да ће Мира Контић поставити здраве темеље за даљи развој ове институције, на задовољство свих наших грађана. Чланови УО Института су због законитог именовања ове неполитичке, квалитетне и стручне личности у континуитету изложени беспредметним нападима и пријетњама појединих опозиционих посланика, а грађанима остављамо да процијене због чега новоизабрана в.д. директорице и њена импресивна биографија одређеним политичарима изазивају такву нелагоду-наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:24