/ - FOTO ILUSTRACIJA
07/01/2022 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Институт за медије: Слобода говора се не смије злоупотребљавати

Институт за медије ЦГ захтијева од регулатора, Агенције за електронске медије, да искористи законске могућности и ограничи емитовање Хепи ТВ

Институт за медије Црне Горе захтијева од регулатора, Агенције за електронске медије, да искористи законске могућности и ограничи емитовање Хепи ТВ на територији Црне Горе.

Како наводе, то траже због континуираног подстицања нетрпељивости, дискриминације и мржње и тиме заштити домаћи медијски и свеукупни друштвени простор од незаконитих и штетних садржаја.

- Посљедњи садржаји емитовани посредством Хепи ТВ врхунац су професионалне срамоте и удар су на достојанство и интегритет припадника једне националности и на женски род. Осим континуираног бруталног таргетирања појединаца и група из Црне Горе и производње мржње, ова телевизија не испуњава минималне професионалне, новинарске стандарде ни за низ других тема и тиме угрожава право јавности на истинито информисање... Иако сматрамо да је слобода говора најважнија вриједност демократског друштва, она не смије бити злоупотребљена на начин да угрожава права других, што је у овом случају потпуно јасно- наводе у саопштењу.

Институт за медије, кроз своја исраживања и на друге начине, указује на забрињавајући пораст увредљивог и говора мржње.

- И позива све друштвене актере да учине што је у њиховој моћи да заштите јавни простор од увреда, говора мржње и других незаконитих и штетних облика комуникације, те да омогуће и подстичу на цивилизован и пристојан садржај у медијима. Повећани говор мржње и његово толерисање у јавном простору је пријетња демократији и људским правима- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:58