Ivanović učestvovao na VIII Regionalnom forumu Unije za Mediteran / Foto: MVP
27/11/2023 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović u Barseloni: Crna Gora se zalaže za rješenje o dvije države, prioritet zaštita civila u Gazi

Dok se svijet bori sa rastućim krizama, posebnu zabrinutost izaziva aktuelni sukob na Bliskom istoku, a prioritet međunarodne zajednice mora biti zaštita civila i obezbjeđivanje humanitarne pomoći, kazao je Ivanović

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović učestvovao je danas na VIII Regionalnom forumu Unije za Mediteran (UZM), na poziv visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozepa Borelja, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ajmana Safarija i ministra za vanjske poslove, EU i saradnju Kraljevine Španije Hoze Manuela Alvaresa.

„Dok se svijet bori sa rastućim krizama, posebnu zabrinutost izaziva aktuelni sukob na Bliskom istoku, a prioritet međunarodne zajednice mora biti zaštita civila i obezbjeđivanje humanitarne pomoći“, kazao je Ivanović. 

Naglasio je da se Crna Gora snažno zalaže za postizanje rješenja o dvije države, kao jedinog održivog okvira za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja. 

„Vjerujemo da posvećenost miru, razumijevanju i stabilnosti, uz uzajamno poštovanje različitih kultura, religija i tradicija, nemaju alternativu, naročito u kontakstu aktuelnih globalnih kriza. Naš krajnji cilj treba da bude njegovanje dijaloga i rješavanje sporova diplomatskim putem, kao jedinim načinom izgradnje dugoročnog, održivog mira i sigurnosti.“

Ivanović je izrazio spremnost Crne Gore da nastavi da blisko sarađuje sa Sekretarijatom Unije za Mediteran i državama članicama, te zaključio da „samo zajedničkim naporima možemo da se suočimo sa regionalnim i globalnim izazovima“.

Domaćini današnjeg foruma u Barseloni su naglasili da EU i mediteranske države nijesu samo susjedi, već i zajednica. U kontekstu uspostavljanja trajnog mira na Bliskom istoku, ukazali su na rješenje o dvije države, kao jedini način prevazilaženje aktuelne krize.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je istakao značaj četvorodnevnog primirja u Gazi, kao i neophodnost oslobađanja talaca i omogućavanja pružanja humanitarne pomoći civilima.

Ukazao je na aktuelna pitanja i izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica, te naglasio da je „mir između Izraela i Palestine postao strateški imperativ za cijelu euromediteransku zajednicu i šire“.

I španski šef diplomatije Hoze Manuel Alvares je ukazao na neophodnost konstruktivnog dijaloga koji će voditi uspostavljanju mirnog rješavanja sukoba. Naglasio je posvećenost Španije izgradnji trajnog mira na Bliskom istoku i sprovođenju rješenja o dvije države, kao garanciji za mir i stabilnost i Izraela i Palestine.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajman Safari je ocijenio humanitarnu krizu u Gazi razarajućom, istakavši da međunarodna zajednica mora biti jedinstvena u naporima ka uspostavljaju trajnog prekida vatre. Kazao je da napadi na civile ne mogu donijeti mir i bezbjednost i da pravedan i trajni mir garantuje samo rješenje o dvije države.

Generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamela je istakao da su Izrael i Palestina članovi osnivači Unije, te da ova regionalna platforma može i treba da bude kamen temeljac za oblikovanje mirne i bezbjedne budućnosti mediteranskog regiona.

Na marginama Foruma, ministar Ivanović je sa generalnim sekretarom Kamelom razgovarao o intenziviranju saradnje i razmjeni iskustava u okviru prioriteta Unije, kao i realizaciji zajedničkih aktivnosti u Crnoj Gori tokom 2024. godine, uključujući i prvu posjetu generalnog sekretara UzM našoj zemlji. 

Takođe, razmijenjena su mišljenja o neophodnosti pronalaženja dugoročno održivog rješenja situacije na Bliskom istoku i važnoj ulozi UzM na tom planu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:44