Džordž Kotrel / - FOTO: PRTSC
21/08/2024 u 10:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ko je Džorž Kotrel

Kontroverzni Britanac Džordž Kotrel (George Cottrell), koji je u julu 2016. godine uhapšen u Čikagu pod optužbama za pranje novca, prevare, ucjene i iznude, godinama je poslovao u Crnoj Gori pod novim prezimenom i datumom rođenja.

Kako su ranije pisali mediji to se može vidjeti na osnovu dokumentacije do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Kotrel, koji je rođen u Britaniji, uhapšen je u julu 2016. nakon konvencije Republikanske partije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Osuđen je 2017., a proveo je osam mjeseci u zatvoru nakon što je optužen da je nudio usluge pranja novca na "mračnom vebu". U Crnu Goru se preselio 2017. godine, nakon što je izašao iz zatvora.

Odležao je kaznu zbog jedne tačke optužnice za prevaru nakon što je odbačeno 20 drugih optužbi u sklopu sporazuma o priznanju krivice. Prije par mjeseci je navodno izgubio 20 miliona eura, odnosno16 miliona funti, u jednoj igri pokera.

Crnogorski političari su Kotrela nedavno optužili da je nelegalno finansirao Pokret Evropa sad, ali i da u Tivtu posjeduje automat za kupoprodaju kriptovaluta.

Njegov punomoćnik, advokat Ratko Pantović, to je ranije demantovao

- Kotrel nema nikakve veze sa Evropom sad. Ne finansira ni tu, a ni bilo koju drugu partiju. Nema veze ni sa kriptomatom, koji je u vlasništvu drugog čovjeka. To se može vidjeti i u dokumentaciji nadležnih državnih organa. On se bavi biznismom i ima 65 firmi u više svjetskih zemalja. Iz aristokratske je i bogate porodice- kazao je Pantović prošle godine za istraživački portal LUPA.

Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) bilježi da je 23. januara 2020. godine Kotrel u Tivtu osnovao firmu “Private Family Office”, koja se bavi djelatnošću kombinovanih kancelarijsko-administrativnih usluga.

Nakon nekoliko mjeseci, tačnije 30. oktobra 2020. godine Kotrel je izašao iz te kompanije i na mjestu izvršnog direktora i osnivača ga je zamijenio Šveđanin Gustaf Armand Oscar Sander.

Kortel je, formalno, bio sve do 19. oktobra 2022. godine kada se ponovo vratio na funkciju direktora i osnivača firme “Private Family Office”. Britanac je tada nadležnima morao da dostavi i dokumenta ovjerena od notara.

U dokumentu notara se može vidjeti da je Kotrel tokom 2018. godine promijenio prezime i datum rođenja, tačnije te godine mu je izdat novi pasoš.

Milović: Svjetski prestupnik Džordž Kotrel finansirao i pomagao Milojka Spajića

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 00:53