Marko Kovač / - VLADA CG
16/01/2023 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač: Sutkinja Simonović u sukobu interesa u slučaju Svetlane Vujanović

On napominje da se radi o sudovima u kojima građani na pravdu čekaju i po više godina, i da to upućuje na sumnju u neobjektivnost pojedinaca u Vrhovnom i Upravnom sudu, kao i na zloupotrebu pozicija zarad ličnih interesa

Ministar pravde Marko Kovač komentarišući odluku Upravnog suda o vraćanju sutkinje Vrhovnog suda Svetlane Vujanović na posao, kazao je da je sutkinja Hasnija Simonović direktno bila zainteresovana za donošenje takve presude, jer po postojećem zakonu stiče uslove za prestanak sudijske funkcije ovog mjeseca. Istakao je da se radi o sukobu interesa, direktnom obliku korporativizma i odsustvu objektivnosti.

Kovač je istakao da je proces u kojem je, na kraju, donijeta sudska odluka o vraćanju sutkinje Vrhovnog suda Svetlane Vujanović na posao, obavljen u svega četiri radna dana, te da nije u pitanju ažurnost već nešto drugo, piše portal RTCG.

On napominje da se radi o sudovima u kojima građani na pravdu čekaju i po više godina, i da to upućuje na sumnju u neobjektivnost pojedinaca u Vrhovnom i Upravnom sudu, kao i na zloupotrebu pozicija zarad ličnih interesa.

Kovač je kazao da je u vijeću, u slučaju Svetlane Vujanović, u svojstvu sudije izvjestioca odlučivala i sutkinja Hasnija Simonović koja je, kako kaže, direktno bila zainteresovana za donošenje takve presude, jer po postojećem zakonu stiče uslove za prestanak sudijske funkcije ovog mjeseca.

Ocijenio je da se radi o sukobu interesa, direktnom obliku korporativizma i odsustvu objektivnosti.

Kazao je da pozdravlja reakcije Sudskog savjeta, ali i Udruženja sudija kao strukovne organizacije i postavlja pitanje da li bi anomalija u crnogorskom pravosuđu bilo manje, a postupci protiv bivših nosilaca pravosudnih funkcija nezamislivi, da su se u prethodnim decenijama oglašavali svakog puta kada su osjetili da izvršna vlast utiče na nezavisnost i nepristrasnost njihovog rada.

"Vrhovni sud Crne Gore je 14. decembra 2022. godine donio presudu odlučujući o zahtjevu za ispitivanje sudske odluke – presude Upravnog suda Crne Gore, kojom se pomenuta presuda ukida i predmet vraća tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. U tom vijeću, u svojstu sudije izvjestioca, odlučivala je i sutkinja Hasnija Simonović koja je direktno bila zainteresovana za donošenje ovakve presude jer po postojećem zakonu ona stiče uslove za prestanak sudijske funkcije u januaru 2023. godine. Ako to nije sukob interesa, direktan oblik korporativizma i odsustvo objektivnosti, pitamo se - što onda jeste? Po svim standardima a naročito poštujući načelo nepristrasnosti u radu sudija, sutkinja Simonović nije smjela da bude sudija izvjestilac u konkretnom slučaju, niti da u njemu odlučuje", objašnjava Kovač.

Da bude stvar alarmantnija, kako navodi, taj predmet je izvijećan 14. decembra i pismeno otpravljen u roku od četiri radna dana, a Upravni sud već 20. decembra u vijeću donosi novu odluku na osnovu pomenute presude Vrhovnog suda, "iako je to gotovo nezamislivo u realnom vremenu i skladu sa postojećim kapacitetima i standardima".

"Bojimo se da ovdje nije posrijedi ažurnost, već nešto drugo. Zbog javnosti, želimo da istaknemo da je po procesnim pravilima neophodno sljedeće: Održati sjednicu vijeća Vrhovnog suda (održana 14. decembra); Izvijećati, donijeti i izraditi pismeni otpravak presude; Spise vratiti iz Vrhovnog u Upravni sud; Spise vratiti istom vijeću koji je prethodno donijelo dijametralno suprotnu odluku; Zakazati i održati nejavnu sjednicu Upravnog suda; i Izvijećati, donijeti i izraditi pisani otpravak nove presude", poručuje Kovač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:31