Lakušić obišao radove na privremenom nasipu/ustavi na rijeci Morači / - FOTO: REGIONALNI VODOVOD
08/08/2024 u 09:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lakušić obišao radove na rijeci Morači: Brana povećava izdašnost izvorišta Bolje Sestre

Predsjednik Odbora direktora, Zoran Lakušić, sa savjetnikom za tehnička pitanja Željkom Raičevićem, juče je obišao radove na privremenom nasipu/ustavi na rijeci Morači. Radovi su počeli 29. jula 2024. godine, a tokom dana posjete u potpunosti je izvršeno pregrađivanje korita do odgovarajuće visine.

​Preliv nasipa je na nivou i u dužini koja omogućava praćenje protoka rijeke, a istovremeno utiče na praćenje nivoa podzemnih voda uzvodno i nizvodno od izgrađene ustave, kazao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

Tokom posjete, predsjednik Lakušić je razgovarao sa predstavnicima preduzeća DOO "Zaštita prostora Crne Gore" Danilovgrad, koje je izvođač radova. Oni su ga detaljno upoznali sa procesom rada i dinamikom realizacije aktivnosti, dodaje se u saopštenju.

- Aktivnost privremenog i djelimičnog pregrađivanja korita rijeke Morače izgradnjom nasipa predstavlja eksperiment koji se sprovodi u okviru naučno istraživačkih radnji. Cilj je zaštita izvorišta Bolje sestre od daljeg pada izdašnosti i potencijalno vraćanje izdašnosti na prethodni nivo - navodi se.

Prethodna naučna istraživanja ukazala su na visoku mogućnost da bi izgradnja brana bila svrsishodna za zaštitu izvorišta Bolje sestre. Time bi se djelimično sanirala šteta nastala pretjeranom eksploatacijom šljunka iz korita rijeke Morače. Ova naučna pretpostavka pokazala se tačnom tokom 2023. godine kada je povećana izdašnost od postavljanja brane između 70 i 100 litara u sekundi, dodaje se.

Ova aktivnost je, kako navode. samo jedna od mjera koje Regionalni vodovod sprovodi kako bi značajno umanjio neizvjesnost i nesigurnost u pogledu redovnog zadovoljenja zahtjeva opština na Crnogorskom primorju za dostavljanjem nedostajućih količina vode.

Predsjednik Odbora direktora je tokom obilaska izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom i kvalitetom radova, kao i ukupnim odnosom prema poštovanju mjera zaštite koje su obavezujuće za drugu zonu sanitarne zaštite u kojoj se radovi izvode.

- Izgradnjom brane 2023. godine došlo je do oporavka korita rijeke Morače stvaranjem novih pješčanih naslaga, čime se povećao nivo dna korita rijeke Morače. Ovi radovi su omogućili da Regionalni vodovod ovih dana isporučuje oko 810 litara vode u sekundi, što je gotovo 150 litara u sekundi više u odnosu na 2023. godinu. Zahvaljujući povećanoj efikasnosti i kapacitetu vodosnabdijevanja, trenutno se uspješno servisiraju potrebe lokalnih vodovoda na Crnogorskom primorju. Sistem regionalnog vodosnabdijevanja isporučuju 200 litara vode u sekundi više od ugovorenih količina, čime osiguravamo stabilno i pouzdano snabdijevanje vodom za sve korisnike. Ova dodatna količina vode omogućava da  Regionalni vodovod odgovori na sve zahtjeve i da održi visok nivo usluge, čak i u periodima povećane potrošnje - saopšteno je iz vodovoda.

Lakušić: Očuvanje rijeka Cijevne, Morače i izvorišta Bolje sestre mora biti prioritet

Odbor direktora Regionalnog vodovoda, u cilju sprovođenja Zaključka Vlade, donio je odluke kojima se omogućava neophodno sprovođenje daljih ispitivanja.

- Ova ispitivanja će obezbijediti potrebne podatke za izradu novog Glavnog projekta o određivanju zona i pojaseva sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre. Projekat će tretirati sve postojeće objekte i dozvole dobijene u skladu sa zatečenim stanjem, kako bi se na naučan način ukazalo na konkretne uticaje i kako bi negativni efekti u koritu Morače mogli da utiču na kvalitet vode - dodaje se.

Tokom izgradnje ustave, neprekidno se vrše mjerenja kretanja podzemnih voda na širem prostoru Grbavaca i Vukovaca, kao i protoka i izdašnosti izvorišta Bolje sestre. Ova pažljiva i kontinuirana kontrola omogućava pravovremenu identifikaciju eventualnih promjena u hidrološkom režimu, čime se osigurava sigurnost i efikasnost projekta. Praćenje ovih parametara je ključno za održavanje ekološke ravnoteže i zaštitu vodenih resursa tokom i nakon završetka izgradnje ustave, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 21:02