Sa ranijeg protesta stanara zgrade
12/09/2024 u 21:11 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

"Lamela C" ponovo zapečaćena, podniјete priјave

Na obјektu "Lamela C" u podgoričkom naselju Zabјelo došlo јe do nastavka izvođenja građevinskih radova, uprkos prethodno donesenim rješenjima o zabrani građenja, zatvaranju gradilišta, rješenju o rušenju i pokretanju postupka administrativnog izvršenja, kazali su iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, navodeći da su podnesene krivične priјave zbog povrede službenog pečata i nastavka radova uprkos zabrani.

Inspekciјa јe prekјuče, nakon priјava, u pratnji policiјe ponovo zapečatila zgradu, dok su stanari ponovo protestovali.

Nakon što јe "Dan" јuče uputio pitanja u vezi sa ovim slučaјem, iz resora ministra Slavena Radunovića poručili su da će buduće aktivnosti u vezi sa ovim obјektom biti realizovane u skladu sa odlukom podgoričkog Osnovnog suda, kojom je trenutno određena privremena mjera zabrane rušenja do pravosnažnog okončanja postupka.

image

Radunović

– Dana 10. septembra 2024. godine, urbanističko-građevinska inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor nad objektom "Lamela C" i utvrdila da je došlo do nastavka izvođenja građevinskih radova, uprkos prethodno donesenim rješenjima o zabrani građenja, zatvaranju gradilišta, rješenju o rušenju i pokretanju postupka administrativnog izvršenja. Ove aktivnosti su sprovedene i pored postavljenog službenog pečata na gradilištu – kazali su iz Ministarstva.

Rušenje naloženo u januaru, pa zabranjeno odlukom suda

Rušenje "Lamele C" u podgoričkom naselju Zabjelo naložio je u januaru ove godine tadašnji ministar prostornog planiranja i urbanizma Janko Odović. Rušenje je započelo, pa obustavljeno, a potom je sud zabranio nastavak rušenja do konačnog odlučivanja u vezi sa tim da li je postupak rušenja zakonit. Ranije je Upravni sud usvojio tužbe investitora "PS Gradnje" i poništio kao nezakonito rješenje Ministarstva urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine, kojim je odbijena žalba te firme na rješenje za prinudno izvršenje rješenja o rušenju lamela C, B i D. Drugom presudom Upravnog suda poništeno je rješenje glavnog administratora Glavnog grada Podgorica kojim je odbijen zahtjev "PS Gradnje" u dijelu koji se odnosi na legalizaciju dijela bespravnog objekta, "Lamele C".

Navode da јe, zbog utvrđenih nepravilnosti, koje uključuju povredu službenog pečata i znaka, urbanističko-građevinska inspekcija odmah obavijestila Upravu policije, kako bi se preduzele dalje mjere s ciljem obezbjeđivanja zabrane nastavka građenja.

– Pomenute radnje su sprovedene u koordinaciji sa dežurnim tužiocem. Povreda službenog pečata i nastavak radova predstavlja krivično djelo, te su protiv lica zatečenih u izvršenju nelegalnih aktivnosti podnijete krivične prijave. Buduće aktivnosti biće realizovane u skladu sa odlukom Osnovnog suda u Podgorici od 26. јanuara, kojom je trenutno određena privremena mjera zabrane rušenja do pravosnažnog okončanja postupka. Ministarstvo će postupati u skladu sa odlukama suda i vodiće se isključivo slovom zakona u svim svojim aktivnostima – saopštili su iz tog resora.

Upravni sud: Nezakonito rješenje kojim je djelimično odbijen zahtjev za legalizaciju Lamele C

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 02:48