/ Фото: Светигора Прес
11/06/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Лепосавић са Џомићем и оцем Шћепановићем: Митрополија уписана у евиденцију

Обављена је и регистрација Епархије будимљанско- никшићке

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве су се регистровале у Црној Гори.

МЦП и Епархија будимљанско-никшићка су, након ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и Правилника о садржају и начину вођења Јединствене евиденције вјерских заједница, Министарству правде, људских и мањинских права поднијеле уредне пријаве са доказима за упис у књигу евидентираних вјерских заједница Јединствене евиденције вјерских заједница.

image
Фото: Митрополија

Чину су присуствовали министар правде Владимир Лепосавић, координатор Правног савјета Митрополије Велибор Џомић и отац Предраг Шћепановић. 

- Министарство правде, људских и мањинских права је, у складу са својим законским овлашћењима, Митрополији и Епархији издало адекватна увјерења о упису у Јавну евиденцију. Посебно указујемо да су Митрополија и Епархија овим чином дјелатно потврдиле став који је више пута, а посебно током литија за одбрану Светиња, саопштаван да ће пријаве за упис у евиденцију предати надлежном органу оног тренутка када из правног система буду уклоњене неуставне и дискриминаторне законске одредбе којим је поништаван њихов раније стечени правни субјективитет у правном поретку Црне Горе - саопштено је из МЦП.

Kако су истакли, овим чином је јасно потврђено опредјељење Митрополије и Епархије да, на начин који доликује и приличи Цркви, испоштују законске одредбе које су у складу са цивилизацијским достигнућима и међународним стандардима о слободи вјероисповијести у индивидуалном и колективном аспекту.

- Наведеним законским и подзаконским одредбама, као и поступањем Министарства правде, људских и мањинских права, у потпуности је признат и испоштован раније стечени и кроз вјекове безброј пута потврђени правни субјективитет Митрополије и Епархије у Црној Гори - истиче се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 09:34