Добричанин / Фото: Иван Петровић Ипе
21/05/2022 u 18:47 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добричанин за "Дан": Грађани шверцују љекове јер су пет пута скупљи него у региону

Оду у Србију са кофером и донесу терапије које су им потребне, тврди хирург Добричанин

Хирург и члан Одбора за здравство, рад и социјално старање Владимир Добричанин оцијенио је за "Дан" да је већина љекова у Црној Гори четири до пет пута скупља у односу на регион што приморава грађане да "шверцују" медикаменте и набављају их у околним државама.

Добричанин истиче да је за љекове прошле године плаћено 139.000.000 еура, а да је тај износ могао да буде дупло мањи када би цијене медикамената биле ниже. Објашњава да је разлог оваквог стања то што је Монтефарм годинама смишљено уништаван, па има занемарљив удио на фармацеутском тржишту.

– Поента је да се недомаћински односимо према овом важном питању. Монтефарм је доведен скоро пред стечај, питамо се зашто та установа није унапређивана, опремљена потребном опремом за складиштење и дистрибуцију љекова, без хладног ланца да чување одређених медикамената и вакцина. Зато јер је требало направити простор за велике веледрогерије које сада воде главну ријеч на тржишту, саме диктирају цијену, бирају произвођача и енормно зарађују. На тај начин је Монтефарм угушен. Имамо ситуацију да цијене љекова код нас дивљају, па грађани морају да их шверцују. Оду у Србију с кофером и донесу терапије које су им потребне. Значи, људи више не шверцују фармерице, наочари и парфеме, него љекове, јер је то на цијени. Примјера ради, код нас лиjек "азитромицин" кошта око 9 еура, а у Лондону 1,25 фунти, такође, литар алкохола код нас кошта шест еура, а реална је цијена два еура. На почетку епидемије су га фармацеути продавали и по 27 еура, па испада да је скупљи од вискија. Сви знамо да веледрогерије нијесу толико велике набавне цијене, али сами формирају малопродјану цијену и за то нико не одговара. Осим љекова које се продају и у државним и приватним апотекама, због монопола који имају приватници, Монтефарм љекове који се издају на рецепт такође набавља по знатно већим цијенама. Најбоље би било ако не могу да дођу јефтинијих љекова да их нављају преко Србије – истиче Добричанин.

Новац од донација уложити у Монтефарм

Добричанин наводи да треба урадити комплетну анализу како се набављају љекови и по којој цијени, а затим унапријeдити листу доступних терапија.

Он каже да би било боље 5.000.000 еура сакупљених од донација током епидемије уложити у Монтефарм, јер су приватне веледрогерије довољно зарадиле.

– Имамо проблем финансирања здравственог система, јер имамо огромна дуговања Фонда за здравство која су почела да расту прије 15 година. Ми потпуно без контроле трошимо новац у здравственом систему, како за љекове тако и за друге медицинске услуге, склапање уговора итд. Љекове можемо да купимо било гдје у региону и да их овдје продамо по знатно већој цијени. Зато нам је здравствени систем овакав јер су установе запуштене и само се води рачуна о приватним бизнисима – казао је он.

Он најављује да ће преко Одбора за здравство тражити да Министарство здравља предузме мјере како би се заштитио здравствени систем и буџети грађана од нереалних цијена љекова.

– Потребно је тржиште љекова заштитити од дивљања цијена и да Монтефарм ојача и равноправно учествује у набави и дистрибуцији. Јака државна веледрогерија је потребна Црној Гори и ово је велики проблем који се усложњава годинама уназад. Сви смо видјели током епидемије ко су "корона профитери", приватне апотеке су добро зарадиле у претходне двије године. Државне болнице редовно немају неопходна медицинска средства за рад, као што су игле и шприцеви. Нови министар здравља треба да се укључи и да заједно средимо ову област. Приjе неколико година организација Код је направила одличну анализу и показала колико су љекови скупљи код нас него у региону. Идентична ситуација је и данас, енормна средства се троше за лијечење грађана – каже Добричанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:30