Adis Martinović / screenshot RTCG
24/08/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Martinović: Opasnost od širenja epidemije, loš obuhvat imunizacijom MMR vakcine

U Podgorici je danas proglašena epidemija morbila i to je, posle Budva, druga opština u Crnoj Gori u kojoj je proglašena epidemija. Epidemiolog Adis Martinović upozorio je da postoji opasnost od daljeg širenja epidemije, posebno početkom nove školske godine.

Apelovao je na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu.

Martinović kaže da sama prijava epidemije govori u prilog ozbiljnosti situacije. Ispunjeni su, dodaje, određeni kriterijumi da bi se proglasila epidemija, a to je da postoje minimun dva epidemiološka slučaja i lokalno širenje virusa. Upozorava da postoji opasnost od daljeg širenja epidemije, a najveća prijeti početkom školske godine.

- Tokom ovog perioda smo i apelovali i isticali koliko je loš obuhvat imunizacijom MMR vakcine, pogotovo u predškolskom uzrastu. Prema našim informacija, upravo u tom uzrastu je oko 40 odsto djece nevakcinisano, međutim podaci sa terena govore da čak u pojedinim vrtićkim grupama taj procenat iznosi do 70 ili 80 odsto. Ta činjenica govori dovoljno o velikom riziku i vrlo brzom širenju na samom početku školske godine - kazao je Martinović gostujući na RTCG.

Epidemija morbila i u Podgorici, registrovana tri nova slučaja

Apelovao je na roditelje da vakcinišu djecu. 

- Apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju djecu, pogotovo ona djeca koja kasne sa vakcinacijom. Jedino je to način da spriječimo dalje širenje i da spriječimo ovu epidemiju opasne i vrlo zarazne bolesti - zaključio je Martinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 22:47