Vladimir Martinović / - FOTO: ĐORđE CMILJANIć
20/06/2024 u 09:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Martinović: Uskoro usvajanje Nacionalnog plana prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, najavio je uskoro usvajanje Nacionalnog plana prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene, važnog strateškog dokumenta za sektorske politike i ukupan razvoj u narednom periodu.

Javna rasprava o Nacionalnom planu prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene počela je 3. juna, a danas će biti održan i prvi okrugli sto.

- Dugo smo čekali pripremu i konačnu realizaciju Nacionalnog plana prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene. Dokument je pripremljen uz veliku podršku i pomoć UNDP kancelarije u Podgorici, što još jednom potvrđuje kvalitetnu i sadržajnu saradnju ove organizacije i resornog Ministarstva - rekao je Martinović.

Istakao je da je vrijednost Plana sadržana u vrlo preciznim i kvalitetnim analizama stanja posebno ranjivih politika i sektora u Crnoj Gori, ali jednako adekvatne mjere saniranja, ublažavanja i prevencije negativnih posljedica po razvoj Crne Gore i standard naših građana.

- Upravo nam je namjera da ukažemo na budućnost koja nas čeka, ali i da se zahvaljujući ovom dokumentu lakše pripremimo za vrijeme koje dolazi - kazao je Martinović.

On je pozvao sve da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi, koja je počela i svojim sugestijama i predlozima učine još boljim ovaj dokument, koji će biti važan temelj evropskih integracija u narednom periodu.

- Upravljanje klimatskim rizicima podrazumijeva početak kontinuiranog procesa čiji je cilj povećanje otpornosti Crne Gore na sve klimatske rizike, i jačanje i sinergiju svih kapaciteta koji će u tu svrhu biti stavljeni u funkciju - pojasnio je Martinović.

Dodao je da ga raduje činjenica što se donošenjem ovog dokumenta neće završiti obaveza Ministarstva, već upravo suprotno, ona tek tada počinje zajedno sa svim planovima.

- Kao ekološka država sa plemenitim ciljem očuvanja prirodnih vrijednosti i ljepota, imamo dodatnu obavezu da posvećeno razvijamo mehanizme koji će sačuvati ove prostore - poručio je Martinović.

Crna Gora, kako je rekao, nije značajan emiter koji utiče na globalno zagrijavanje, ali jednako kao i drugi mora intenzivno raditi na otklanjanju svih vidova ranjivosti čiji smo, na žalost, svjedoci posljednjih godina.

- Upravo zato, pozivam još jednom sve zainteresovane da budu dio ovog procesa i da zajednički dođemo do najboljih rješenja - zaključio je Martinović.

Nacrt Strategije za smanjenje rizika od katastrofa 2025-2030. od sledeće sedmice na javnoj raspravi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 00:04