Цетињски манастир - сједиште МЦП (фото: Митрополија) / - мцп
02/09/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЦП поводом jучерашњег инцидента: Снимање у манастиру забрањено без претходног одобрења

Понављамо, сви Цетињани и гости Цетиња знаjу да jе потпуна лаж да се улаз у манастир ограничава по основу било каквог личног своjства, наводе из митрополије

Поводом jучерашњег инцидента у Цетињском манастиру данас су се огласили из Митрополиjе црногорско приморске и оциjенили да jе “оваj догађаj само jедна коцкица мозаика у циљу стварања притиска на Митрополиjу због предстоjећег устоличења новоизабраног митрополита црногорско-приморског Jоаникиjа и угрожавања људских и вjерских права вjерника Митрополиjе.”

Саопштење МЦП преносимо у цjелости:

Поводом медиjских обjава и кривичних приjава о наводном спречавању групе грађана са Цетиња да уђу у Цетињски манастир, дужни смо да реагуjемо на такве неистине и подвале.

Сви Цетињани добро знаjу да се у манастир улази сасвим несметано. Неистина jе да се икоме забрањуjе да уђе у манастир, било да жели да се помоли пред моштима Светог Петра или да посjети манастир као значаjно историjско и културно средиште.

Оно што се jуче поподне десило jе то да су грађани коjи су имали своj протест и перформанс у граду, жељели да долазак у манастир буде дио њиховог перформанса, тако што би снимали своj боравак у манастиру и то током траjања вечерњег богослужења.

Из оправданих и разумљивих разлога, као и на многим другим посjећеним мjестима, снимање jе у манастиру забрањено без претходног одобрења из Митрополиjе. У манастиру jе на два мjеста истакнут и знак да jе снимање забрањено. Грађани коjи су се данас сакупили и организовано дошли у манастир веома грубо су инсистирали да снимаjу своj боравак у манастиру, иако нису имали никакво одобрење. Дакле, окупљеним грађанима jе, као што се увиjек чини у односу на све, дозвољено да уђу у манастир, али jе од њих захтjевано да не снимаjу без одобрења. Неколико особа из те групе jе ушло и у цркву и нико их у томе ниjе сприjечио нити покушавао да то учини, иако су они дошли пред манастир са транспарентима и са намjером коjа се не може тумачити другачиjе него као смишљена провокациjа.

Накнадно смо сазнали да су у исто вриjеме (гле, случаjности!) неки од запошљених РТЦГ наводно били на новинарском радном задатку пред манастиром, те да jе им jе забрањено да снимаjу материjал за документарни филм. Ауторка тог наводног документарног филма, а претпостављамо jош само jедног антицрквеног и шовинистичког пропагандног урадка на какве смо посљедњих година навикли од ње, добро познаjе процедуру одобравања снимања у манастиру. Она jе као уредница Документарног програма РТЦГ више пута уредно достављала захтjеве за снимање (не за ове пропагандне емисиjе), коjи су уредно и одобравани.

Ниjе тешко закључити да jе и оваj догађаj само jедна коцкица мозаика у циљу стварања притиска на Митрополиjу због предстоjећег устоличења новоизабраног митрополита црногорско-приморског Jоаникиjа и угрожавања људских и вjерских права вjерника Митрополиjе. Ни jавност ни полициjу не обавjештавамо о низу инцидената: уличних и онлаjн приjетњи и вриjеђања, коjе ових дана трпи свештенство и други службеници Митрополиjе на Цетињу. Избjегавамо да о овоме говоримо да не би доприносили братомржњи, али овакво jавно обмањивање о узроцима jучерашњег вербалног инцидента нисмо могли да прећутимо.

Понављамо, сви Цетињани и гости Цетиња знаjу да jе потпуна лаж да се улаз у манастир ограничава по основу било каквог личног своjства. Сви људи добре воље су увиjек добродошли у Цетињски манастир, али ред jе да се у овакву светињу долази са добром намjером.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:42