Јаков Милатовић са представицима Удружења Родитељи / - Министарство
04/04/2022 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Системским рјешењима и сарадњом до бољег породичног живота

По први пут ово се питање налази у фокусу креатора јавних политика који су спознали проблем на вријеме и доносили мјере које имају за циљ дугорочно спречавање ширења опасности по демографски опстанак, каже министар

На састанку министра економског развоја Јакова Милатовића са представницама Удружења Родитељи Кристином Михаиловић и Лепом Жуњић оцијењено је као веома важно што се на питање демографије и демографске политике напокон ставља акценат и даје значајан простор проблематици како би се даље системски дјеловало.

Министар је саопштио да је Министарство економског развоја (МЕР) препознало горући проблем црногорског друштва и веома детаљно анализирало стање које је довело до великих демографских промјена, те приступило креирању сета мјера са економског аспекта, за подршку наталитету и враћање позитивног тренда природног прираштаја.

- По први пут ово се питање налази у фокусу креатора јавних политика који су спознали проблем на вријеме и доносили мјере које имају за циљ дугорочно спречавање ширења опасности по демографски опстанак. Ова Влада је управо кроз сет мјера за подршку достојанственом породичном животу и расту наталитета опредијелила рекордних 50 милиона еура, за годину дана. Бесплатни уџбеници за основце, дјечији додатак за сву дјецу и новчано давање за новорођенчад, уз програм Европа сад! морају бити дио сваког буџета јер ће једино на тај начин дати дугорочне резултате којима тежимо - нагласио је Милатовић.

Из Удружења Родитељи сагласни су да су проблеми у области демографије озбиљни и да је потребно системско рјешавање уз међуресорну сарадњу свих релевантних институција који имају кључне улоге у друштвено одговорном креирању политика. Нагласили су да је то важно и због тога што ће се на тај начин обезбиједити свеобухватно сагледавање потреба породице и доносити мјере које ће, осим једнократних подстицаја, укључивати и мјере које ће унапређивати здравствене, социјалне и образовне политике. 

- Удружење Родитељи даје пуну подршку свим донесеним мјерама којима ће се побољшати демографско стање, укључујући и позитиван природни прираштај. Веома смо свјесни да је овај проблем присутан, али исто тако он није нерјешив. Потребно је додатно радити на активним мјерама и унапређењу квалитета услуга и сервиса који пружају подршку породицама и квалитетном развоју наше дјеце - нагласила је Михаиловић.

У циљу предузимања даљих корака у креирању бољег економског, образовног, баланса радног и пословног живота и социјалног амбијента за родитеље и дјецу, на састанку је договорено, уз подршку Удружења, формирање и међуресорне Радне групе која ће детаљно анализирати постојеће стање и дати јасне препоруке, смјернице и мјере дјеловања у различитим областима што ће послужити као темељ стварању и раду посебно формиране Канцеларије за демографију Црне Горе. 

Министар је изразио поштовање према раду Удружења Родитељи и њиховом концепту у социо-економској реалности.

- Препознати сте као  носиоци  бројних важних иницијатива у смјеру побољшања свих аспеката родитељства и одрастања наше дјеце и велико ми је задовољство што ћемо имати прилике да заједно креирамо боље услове за наше грађане, односно оне најважније, нашу дјецу“, казао је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:58