фото МУП / - фото МУП
01/12/2021 u 10:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миљанић: Јачањем црногорске границе јачамо границе ЕУ

Он је учествовао на Одбору министара у вези Конвенције о полицијској сарадњи за Југоисточну Европу, која се одржава у Скопљу

Црна Гора се налази на рути нерегуларних миграната која пролази кроз западни Балкан, а директно зависи од стања миграција у источном медитеранском мору и копненим путевима, али и од ситуације на Блиском истоку, поручио је државни секретар Зоран Миљанић.

Он је учествовао на Одбору министара у вези Конвенције о полицијској сарадњи за Југоисточну Европу, која се одржава у Скопљу.

Главне теме овог састанка биле су: унапређење размјене информација између несусједних заједничких контакт центара које су успоставиле уговорне стране  ПЦЦ СЕЕ и унапређење прекограничне сарадње у вези са илегалним  миграцијама и повратком страних терористичких бораца.

Државни секретар је овим поводом изјавио да Црна Гора изражава потпуну спремност за сарадњу у оквиру ПЦЦ СЕЕ и сматра да је у овом тренутку потребно имплементирати постојеће билатералне и мултилатералне споразуме.

Главне тачке уласка миграната у Црну Гору су и даље из правца Републике Албаније-копнена граница у околини граничног прелаза Божај, а у мањој мјери копнена граница у околини граничног прелаза Сукобин, док се излазак у највећој мјери покушава остварити такође преко копнене границе у околини граничних прелаза према Босни и Херцеговини преко копнене границе у околини граничног прелаза Дебели бријег.

- Сектор граничне полиције континуирано спроводи План појачаног надзора државне границе кроз појачано присуство патрола на граници и контролним тачкама главних путева према граници. Такође, изражавамо захвалност на подршци Републике Аустрије и Фронтекса, као стратешким партнерима, јер сматрамо да јачањем црногорске границе јачамо границе ЕУ - поручио је Миљанић.

Такође, након измјене и допуне Кривичног законика Црне Горе из 2015.године, којом се учешће у страним оружаним сукобима прописује као кривично дјело, осуђена су два повратника која су се вратила након 2016.године.

У оквиру ове посјете државни секретар Миљанић је одржао билатералне састанке са Милосавом Миличковићем, државним секретаром МУП-а Републике Србије, Жарком Катићем, државним секретаром  Републике Хрватске и Теутом Красниqи, вишом официрком за везу за западни балкански регион из Фронтекса, на којима је договорена будућа сарадња.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:00