Božović posjetio Centar za ženska prava / - CŽP
01/08/2024 u 08:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministar Božović posjetio Centar za ženska prava: Intenziviraće aktivnosti u borbi protiv porodičnog nasilja

Ministar pravde, Bojan Božović, i generalna direktorica Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo u Ministarstvu pravde, Jelena Grdinić, posjetili su Centar za ženska prava i izrazili spremnost da tokom svog mandata intenziviraju aktivnosti u borbi protiv rodno zasnovanog i porodičnog nasilja i zaštiti žrtava.

U narednom periodu u fokusu Ministarstva će biti unapredjenje kaznene politike i sistema za elektronski nadzor sprovodjenja mjere bezbjednosti Zabrana približavanja, kako bi se žrtvama pružila garancija zaštite.

image

Božović posjetio Centar za ženska prava

- CŽP

Sastanak je bio povod da skrenemo pažnju na niz mjera koje je potrebno preduzeti kako bi se unaprijedila zaštita i pristup pravdi žena koje su preživjele nasilje, sa posebnim fokusom na djecu svjedoke.

- U tom smislu smo istakli  potrebu specijalizacije vještaka koji postupaju u predmetima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, kao i advokata koji pružaju besplatnu pravnu pomoć za oblast nasilja i trgovine ljudima. Razgovarali smo i o mjerama psiho-socijalnog tretmana za počinioce nasilja, unaprjedjenju forenzičke prakse  poput Barnhaus modela,  koji se može proširiti i na druge ranjive grupe, izuzev djece, saopšteno je iz NVO Centar za ženska prava.

U kontekstu pristupnih pregovora i završnih mjerila koje je Crna Gora dobila za poglavlja 23 i 24, a koja se odnose na potrebu reforme pravosudja i institucionalne prakse koja će prava žrtava staviti u centar postupanja, Ministarstvo pravde će imati jednu od ključnih uloga.

- Zbog toga nas današnja posjeta ministra pravde ohrabruje kao važan impuls ka ispunjenju ovih standarda,  u čemu će Centar za ženska prava pružati ekspertsku podršku, navodi se u saopštenju.

Pokazati političku volju za reformama koje moraju da sadrže rodnu komponentu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. septembar 2024 15:05