Centar za ženska prava (CŽP) / - LOGO
27/06/2024 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pokazati političku volju za reformama koje moraju da sadrže rodnu komponentu

Centar za ženska prava (CŽP) pozdravio je dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), navodeći da Crna Gora tek ulazi u fazu gdje treba da pokaže snažnu političku volju za reformama koje moraju da sadrže integrativnu rodnu komponentu.

Iz CŽP su podsjetili da je na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije (EU) i Crne Gore, koja je održana u srijedu u Briselu, usvojen IBAR i da je Crna Gora dobila završna mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i 24, kako bi zaključila pregovarački proces.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da ohrabruje činjenica da je kroz završna mjerila jasno prepoznata važnost rodne ravnopravnosti, rodno zasnovanog nasilja, poštovanja prava žrtava, njihove pune zaštite i obeštećenja.

- Jedno od završnih mjerila za Poglavlje 23 zahtijeva da kroz reforme u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, Crna Gora uspostavi vjerodostojne rezultate u primjeni odredbi o nediskriminaciji, rodnoj ravnopravnosti i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja - kaže se u saopštenju.

Navodi se da se zahtijeva i zaštita pripadnika manjina i kulturnih prava, u skladu sa pravnom tekovinom EU i evropskim standardima, kao i da država pruži efikasne mehanizme za obeštećenje i pomoć žrtvama.

Iz CŽP su kazali da, kada je u pitanju Poglavlje 24, Crna Gora, između ostalog, treba da adekvatno implementira sveobuhvatan, rodno specifičan zakonodavni okvir i politike koje će prava žrtava staviti u centar, kako bi se spriječila i suzbila trgovina ljudima, u potpunosti u skladu sa pravnom tekovinom EU.

- Sa jasnim rezultatima u proaktivnom prepoznavanju, identifikovanju i obezbjedjivanju skloništa, zaštite, pomoći i podrške svim (potencijalnim) žrtvama, i ostvarivanju suštinskog napretka u razotkrivanju mreža trgovine ljudima kao i u istragama, procesuiranju i osudjivanju trafikanata -  dodaje se u saopštenju.

Iz CŽP su naglasili da Crna Gora još mora da obezbijedi jednak tretman i kredibilno rješavanje slučajeva diskriminacije.

- Posebna pažnja se mora obratiti na unaprijedjenje rodne ravnopravnosti, dok EU još uvijek od Crne Gore očekuje ulaganje održivih napora u cilju suzbijanja rodno zasnovanog nasilja i uspostavljanje efikasnih mehanizama pravne zaštite i pomoći žrtvama -, kaže se u saopštenju.

Navodi se da iz EU poručuju da u narednom periodu tek treba da se svjedoči konkretnim mjerama u borbi protiv rasizma, ksenofobije, efikasnog procesuiranja zločina iz mržnje, uključujući i govor mržnje.

Iz CŽP su kazali da tokom cijelog procesa EU integracije skreću pažnju na to da su rodno zasnovano i porodično nasilje neodvojivi dio vladavine prava i efikasnog pristupa pravdi.

- EU posebno urgira da se obezbijedi efikasnost i dosljednost u sprovodjenju disciplinskih postupaka u slučajevima osnovane sumnje da je počinjen prekršaj – uključujući i kršenja etičkog kodeksa – i da se svi navodi efikasno istraže i riješe, a po potrebi i sankcionišu - kaže se u saopštenju.

Navodi se da EU naglašava da svaki sudija i tužilac mora biti odgovoran, uz puno poštovanje visokih etičkih standarda u pravosuđu.

- Zbog toga pozivamo crnogorsko pravosuđe da sa najvišim stepenom posvećenosti sprovede sva mjerila koja se odnose na njegovu nezavisnost, nepristrasnost, efikasnost odnosno pravovremenost u donošenju odluka, specijalizaciju i odgovornost - kaže se u saopštenju.

Ističe da se, da bi crnogorska demokratija profunkcionisala prema evropskim standardima, mora raditi na otpornosti i izgradnji ukupne političke kulture i građanskog društva.

- Po mjerilima EU ono podrazumijeva: fer i slobodne izbore, transparentnost u finansiranju političkih partija i njihovih kampanja kao i kontrolu trošenja budžetskih sredstava, funkcionalnost parlamenta, stimulativno okruženje za rad civilnog sektora -, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to podrazumijeva i sposobnost da se obezbijede jasni rezultati u oblasti reforme javne uprave, a prije svega inkluzivne razvojne politike, proistekle iz javnih rasprava, a zasnovane na činjenicama, podacima i statistikama.

- Crna Gora tek ulazi u fazu u kojoj treba da pokaže jedinstvenu i snažnu političku volju za reformama koje moraju da sadrže integrativnu rodnu komponentu, bez koje nema članstva u EU - poručili su iz CŽP.

Centar za ženska prava: U novoj vladi samo četiri žene, nijedna nije potpredsjednica

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:52