View of the room / NATO - NATO
01/06/2021 u 20:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка Ињац на састанку НАТО министара одбране

Министарка Ињац jе истакла да jе важно да све савезнице уложе потребне напоре у правцу прилагођавања сталним промjенама коjе карактеришу безбjедносно окружење

Министарка одбране Оливера Ињац учествовала jе на састанку Сjеверноатланстког савjета у формату министара одбране, коjи jе одржан путем видео конференциjе. Састанак, коjим jе предсjедавао генерални секретар НАТО Jенс Столтенберг, одржан jе у сусрет предстоjећем Самиту, саопштено је из Министарства одбране.

– Министри одбране су, говорећи о комплексности савременог безбjедносног окружења, констатовали да савезнице мораjу уложити заjедничке напоре у циљу прилагођавања и адекватног суочавања са свим потенциjалним изазовима по трансатлантску заjедницу – наводи се у саопштењу.

У том контексту, посебан осврт дат jе инициjативи НАТО 2030 коjа представља основу стратешког политичког промишљања у циљу адаптациjе Савеза на будуће изазове коjи настаjу као резлтат промjена на глобалноj сцени, као и убрзаног технолошког развоjа. Министри су се сагласили да су jачање политичке димензиjе и очување воjне моћи наjважниjи предуслови коjи ће осигурати да НАТО и у предстоjећем периоду остане успjешан и способан да несметно спроводи своjе кључне политике.

Састанак jе био прилика и да се да осврт на до сада остварене резултате на плану реализациjе усвоjених  смjерница, као и да се размотре наредни кораци коjи за циљ имаjу унапређење система колективне одбране. Говорећи о значаjу проjектовања стабилности ван граница НАТО, истакнуто jе да савезнице остаjу посвећене процесу очувања стабилности у Авганистану. Министри су, осврнувши се на недавну одлуку о окончању савезничког ангажмана у оквиру мисиjе 'Resolute Support', казали да се повлачање снага одвиjа планираном динамиком.

Министарка Ињац jе истакла да jе важно да све савезнице уложе потребне напоре у правцу прилагођавања сталним промjенама коjе карактеришу безбjедносно окружење, а узимаjући у обзир његову комплексност и потребу за пружањем jединственог и ефикасног одговора, нагласивши да Алиjанса представља темељ jаке колективне одбране

– Црна Гора ће наставити предано да ради на испуњавању кључних задатака у циљу ефикасног суочавања са приjетњама коjе утичу на безбjедност трансатлантског подручjа и  подсjетила jе да се активно доприноси очувању глобалног мира и безбjедности кроз ангажман наших припадника у оквиру међународних мисиjа и активности коjе се спроведе на плану очувања безбjедности на гланицама Савеза. – казала је Ињац.

 У том контексту, истакла jе да ће Црна Гора наставити и да подржава савезничке активности на плану наставка мировног процеса у Авганистану.

Министри су нагласили да природа нових безбjедносних изазова захтиjева и jаку сарадњу са свим релевантним међународним актерима, у првом реду Европском униjом коjа jе препозната као важан партнер Алиjансе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:26