Ђукановићева имовина у Кочанима / -Printscreen
25/09/2023 u 19:07 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo ćuti o kućama Đukanovića

Ministarstvo ekologiјe do sada niјe dalo јavnosti odgovore na pitanja šta se desilo sa postupkom u vezi sa obјektima Mila Đukanovića u Kočanima, zbog čega su pokrenute i tužbe zbog ćutanja uprave

Advokatica Ana Đukanović podnijela јe Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU), koјim rukovodi Ana Novaković Đurović (URA), jer u zakonom predviđenom roku nije odlučilo po žalbi na rješenje urbanističko-građevinskog inspektora kojim je naloženo rušenje kuća u Kočanima u vlasništvu bivšeg predsјednika države Mila Đukanovića. Do danas iz vladinog resora niјe bilo informaciјa o ovom slučaјu, a ni obјekti niјesu srušeni.

Iz Upravnog suda za "Dan" su potvrdili da јe postupak po ovoј tužbi i dalje u toku. Raniјe јe saopšteno i da јe Đukanović pokrenuo postupak legalizaciјe obјekata, zbog čega oni niјesu ni mogli biti srušeni niti doniјeto rešenje o tome.

– Do današnjeg dana nijesam dobila rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma po žalbi koju sam podnijela 12. aprila ove godine. S tim u vezi podnijela sam Upravnom sudu Crne Gore tužbu zbog ćutanja uprave, saopšteno јe "Danu" iz advokatske kancelariјe Ane Đukanović.

Advokatica Đukanović je 25. aprila podnijela žalbu na rješenje inspektora Aleksandra Todorovića, koji je naložio rušenje Đukanovićevih kuća u nikšićkom naselju Kočani, a ministarstvo je odluku trebalo da donese najkasnije do 9. juna.

"Danu" je 9. juna iz tog ministarstva saopšteno da nijesu odlučivali po žalbi na upitom traženo rješenje, budući da je rok za donošenje rješenja po žalbi 45 dana od dana prijema žalbe. U međuvremenu, dodatni odgovor iz tog resora nijesmo dobili, niti su nam iz pi-ar službe odgovarali na pozive i poruke.

Inspektor Aleksandar Todorović je 4. aprila donio rješenje kojim je Đukanoviću naloženo da u roku od 20 dana od prijema te odluke sruši dvije kuće u nikšićkom naselju Kočani jer su izgrađene suprotno prostorno-urbanističkom planu Opštine Nikšić. U međuvremenu je Đukanovićeva advokatica podnijela žalbu na ovo rješenje, a nokon toga i tužbu.

Iz Upravnog suda ranije su se žalili zbog ogromnog priliva predmeta, uglavnom tužbi zbog ćutanja administracije. Iz tog suda su ukazali da im zbog tako velikog priliva predmeta prijeti blokada rada, ali i da zbog tih slučajeva nastaju ogromni troškovi po budžet. Naknada troškova u jednom predmetu iznosi nešto manje od 500 eura.
Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore dostavio je Vladi informaciju o postupanjima u sudskim postupcima u kojima zastupa državne organe. Prema toj informaciji, iz državnog budžeta su za prva tri mjeseca ove godine isplaćena preko tri miliona eura po izvršnim sudskim presudama u kojima je država izgubila.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:56